HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Dan žalosti kakav Hrvatska i BiH ne pamte od rata

Dok je Hrvatska tugovala za sedam života koje je odnio razorni potres, iz BiH je u petak, na Novu godinu, stigla vijest o neopisivo tužnom događaju kod Posušja.
Sponzorisano

Potres odnio sedam života u Hrvatskoj

U selu Majske Poljane poginulo je pet muškaraca, među kojima su bili i otac i sin – Franjo i Mario Tomić. U istom selu poginuli su još Dušan Bulat, Mile Jurković i Darko Kozić.

U mjestu Žažine pod ruševinama crkve razorene potresom poginuo je orguljaš Stanko Zec koji je pokopan u četvrtak.

 

Index je nedavno razgovarao s Darkom Čuligom, očuhom preminule djevojčice Laure koji je u razgovoru istaknuo da želi kako svi znaju koliko je Laura bila posebna i velikodušna.

“Želim da ljudi znaju koliko je ona bila posebna djevojčica. Bila je vesela i više od svega voljela je pjesmu i ples, bila je toliko velikodušna, imala je tako veliko srce. Dana 22. prosinca je navršila 13 godina i dobila je novac od bake i djeda za rođendan i ona ga je potrošila tako da je nama svima kupila poklone za Božić. Bila je nevjerojatna”, rekao nam je.

Nezapamćena tragedija u BiH – osmero mladih preminulo na dočeku Nove Godine

Dok je Hrvatska tugovala za sedam života koje je odnio razorni potres, iz BiH je u petak, na Novu godinu, stigla vijest o neopisivo tužnom događaju kod Posušja.

Naime, na dočeku Nove godine u vikendici u Tribistovu kod Posušja preminulo je osmero tinejdžera, najvjerojatnije od gušenja plinom iz agregata za struju. Imali su 19 godina.

Zastave su spuštene na pola koplja diljem zemlje zbog tragedije koja se dogodila u mjestu Tribistovo blizu Posušja u noći na petak. Otkazani su svi događaji, a radijske i televizijske postaje emitirale su sadržaj primjeren danu žalosti.

U Posušju i Županiji zapadnohercegovačkoj proglašena je trodnevna žalost.

Pretpostavlja se da su se ugušili plinom iz agregata za struju, ali to još nije službeno potvrđeno.

Jučer kasno poslijepodne je dovršena obdukcija tijela, no tužitelj koji vodi istragu nije mogao potvrditi da su se ugušili ispušnim plinovima iz agregata.

“Rezultate obdukcije i uviđajnih radnji s mjesta nesreće ćemo poslati u Sarajevo na vještačenje i tek nakon toga ćemo znati točan uzrok smrti”, rekao je tužitelj Županije zapadnohercegovačke Borislav Čuljak. Dodao je kako slijede toksikološka vještačenja koja će pomoći u rasvjetljivanju ovoga slučaja.

U MUP-u Zapadnohercegovačkog kantona i u Tužiteljstvu ZHĆ su kazali da za sada sve ukazuje na to da je smrt nastupila uslijed ispuštanja otrovnih plinova iz agregata, koji se nalazio u pomoćnoj prostoriji vikendice u kojoj su mladi dočekivali Novu godinu.

Agregat pomoću kojeg su se grijali nalazio se u prostoriji sa sjeverne strane vikendice, odnosno u ostavi. U toj ostavi su jedna vrata bila zatvorena, a druga odškrinuta, dok se prozor nalazio točno prekoputa prostorije u kojoj su se nalazili djevojke i mladići.

Tijekom očevida je utvrđeno da je taj prozor bio otvoren napola te su, najvjerojatnije, na taj način ispušni plinovi, konkretno ugljikov monoksid, ugušili osmero mladih.

Osmero mladića i djevojaka je proslavljalo Novu godinu zajedno s još šest prijatelja koji su nakon zabave, u četiri sata ujutro, prešli u susjednu vikendicu na spavanje. Jedan od mladića iz susjedne vikendice ih je u petak ujutro u 10 sati i pronašao mrtve.

Tko su bili poginuli kod Posušja?

U Posušju, ali i cijeloj BiH, zavladala je golema tuga zbog nezapamćene tragedije. U Posušju i Rakitnu cijeli dan su se palile svijeće.

U vikendici u Tribistovu preminuli su Ivan Miličević, Stipe Romić, Mirela Rezo, Žana Pavković, Mia Soldo, Stipe Pavković, Marija Pavković i Stjepan Jukić, svi rođeni 2001. godine.

Preminuli Stjepan Jukić  bivši je golman Posušja koji je za ovaj klub branio u omladinskoj ligi BiH Jug u kategorijama kadeta i juniora.

Troje od osmero preminulih studirali su na splitskom Sveučilištu, objavio je Dalmatinski portal.

Mirela Rezo bila je brucošica biologije na splitskom PMF-u, a Marija Pavković i Stipe Romić bili su studenti FESB-a.

“Ne pamtim ovoliku tugu”

“Užas, užas, nezapamćena tragedija. Sve nas je baš potreslo. Ne pamtim ni kao student ni kao profesor ovoliku tugu. Mirela je studirala biologiju, od rujna je na našem fakultetu, brucošica, dijete koje je praktički tek počelo živjeti. Nije stigla ni osjetiti radost studentskog života”, rekao je za Dalmatinski portal dekan splitskog PMF-a Nikola Koceić-Biljan.

Tragediju kod Posušja komentirao je i dekan FESB-a Srđan Podrug.

“Velika tragedija. Novu 2021. godinu započinjemo na najgori mogući način, viješću kako je u užasnoj tragediji, koja se u novogodišnjoj noći dogodila u Posušju, živote izgubilo dvoje naših studenata Marija Pavković i Stipe Romić”, rekao je Podrug.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author