HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Branislav Zeljković otkrio detalje oko nabavke cjepiva u BiH

Branislav Zeljković, ravnatelj Instituta za javno zdravstvo u Republici Srpskoj, bio je gost emisije BHT1 uživo.

Tema emisije su, dakako, bile injekcije protiv koronavirusa.

Zeljković ističe da su i RS i BiH pristupile nabavci cjepiva “na više načina”.

Ono što je značajno, kaže Zeljković je, da će građani dobiti injekciju.

– Pfizerova injekcija bi trebala doći već u veljači – kazao je on dodavši da je RS pristupila i nabavci ruskog cjepiva koje zahtjeva – 20 stupnjeva.

– Rusko cjepivo će uskoro biti dostupno i u praškastom obliku koje će se moći čuvati na od 2 do 8 stupnjeva… Modernino cjepivo se čuva na – 20 – rekao je on dodajući da sva cjepiva imaju neku vrstu hladnog čuvanja.

– Svaka injekcija ima određenu vrstu trajanja kada se čuva, ali i kada se daje – rekao je.

Na upit kako će BiH ispoštovati pravila skladištenja i transporta Pfizerove injekcije, Zeljković kaže kako se mora u obzir uzeti više stvari.

- Cilj svih zemalja svijeta je da se što brže cijepi stanovništvo, kada se prva injekcija razvije, ona postane najpoželjnija… Oksfordskoj injekciji je cilj da bude čuvana na od 2 do 8 stupnjeva… A proivođači svi će dati sve od sebe da dovedu injekciju do toga da se čuva kao ostala cjepiva - rekao je on dodavši da je upitno kada će oksfordsko cjepivo biti široko dostupno, kako u BiH tako i u svijetu.

– Sve zemlje rade na tomu da idu u više pravaca… kineska, ruska, Pfizerova, oksfordska… Ne smijemo zaboraviti da je WHO naveo da će već na početku troškovi prijevoza same injekcije biti oko četiri milijarde – kazao je Zeljković dodavši kako očekuje da će krajem veljače u RS stići rusko cjepivo.

Odgovorivši na pitanje hoće li cjepiva zaustaviti pandemiju, kazao je kako će biti potrebno pridržavati se mjera sve dok se ne postigne određeni postupak cijepljenja.

– Ono što je neophodno jest da educiramo građane što je sve pozitivno po pitanju cijepljenja. Jedno razdoblje ćemo morati cijepiti ljude i istovremeno se držati mjera, to je najbrži put da izađemo iz ove situacije – dodao je entitetski ravnatelj Instituta za javno zdravstvo.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author