HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Otkriveni novi detalji afere “Respiratori”, evo što je Novalić slao…

Sponzorisano

Sud BiH potvrdio je 30.prosinca optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije, Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikreta Hodžića, vlasnika „Srebrene maline“, te dopremijerke FBiH Jelke Milićević.

Radi se o aferi “Respiratori” koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, po cijeni od 10,5 milijuna maraka.

U optužnici je naime, a što smo i objavili, jasno utvrđeno da “kupljena i isporučena medicinska oprema (respiratori, ACM812A) ne posjeduje ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata srednje i teške kliničke slike zbog oboljenja COVID-19, zbog čega se ne preporučuje njena primjena u jedinicama intenzivne terapije”

Odnosno, oni nisu namijenjeni za upotrebu u invazivnom liječenju, posebno za bolesnike s COVID-19 koji su u kritičnom stanju i kojima može trebati dugotrajna invazivna i visoko/niska ventilacija, stoji u optužnici.

No, trojka Solak, Novalić i Hodžić, optuženi su i za nabavku zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine, u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Prema detaljima iz optužnice, točnije tačke koja se odnosi na nabavku zaštitne opreme, optuženi Solak, odmah nakon što je promijenjen sastav Federalnog štaba civilne zaštite i proširenog ovlaštenja u 21.30 sati, 25.ožujka 2020.godine, kontaktirao je Hodžića kako bi dostavio ponudu za prodaju zaštitne opreme.

U optužnici je navedeno da je optuženi Solak prekoračio ovlaštenja jer započeo proceduru nabavke bez pokrenutog postupka javne nabavke.

Tužiteljstvo tvrdi, da je po pozivu Solaka, Hodžić i postupio i već sutradan, točnije 26.ožujka 2020.godine, mailom dostavio ponudu. Poslije toga, tada osumnjičeni, a danas optuženi, međusobnim kontaktima utvrđivali su cijenu i količinu zaštitne opreme.

Tužioci tvrde da Novalić, koji, iako je znao da Vlada FBiH nije donijela odluku o pokretanju postupka javne nabavke, prekoračivši granice ovlaštenja, stupio u kontakt s Hodžićem. Istaknuto je da je 2.travnja 2020.godine, koristeći se pri tome dijelom službenog dokumenta Zavoda za javno zdravstvo FBiH – “Plan iskazanih potreba za zdravstvene ustanove u FBiH”, koji je usvojen od Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH” naložio sekretarici u Uredu premijera da mailom dostavi Hodžiću zahtjev, u čijem tabelarnom prikazu su iskazane količine potreba s pretpostavljenim cijenama, shodno raspoloživim sredstvima u budžetu i pripremi ponudu po dostavljenom dijelu dokumenta. U optužnici se navodi da je Hodžić to i učinio.

Kako se dalje navodi, Hodžić je istog dana na mail Ureda premijera dostavio ponudu pravnog lica “Srebrena malina”, naslovljenu na kupca Vlada FBiH s iskazanom ukupnom cijenom od 2.900.000 KM, koju je formirao na osnovu dostavljenog plana, a koji je zatim H.G, direktor Ureda premijera dostavio putem aplikacije Viber Solaku.

Tužiteljstvo tvrdi da su zatim, kao pripadnici Udruženja, po osnovu prethodno osmišljenog plana, nakon nabavke respiratora, namjeravali realizirati i ovaj dio Plana, do čega nije došlo uslijed nedostatka odobrenih sredstava FUCZ, u opisano vrijeme, a potom i istražnih aktivnosti nadležnih organa, piše sarajevski Avaz.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar