HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Aluminij se oporavlja, zaposleno još 90 bivših radnika

Sponzorisano

U prosincu netom završene godine, koja je svima bila teška, prije svega zbog pandemije koronavirusa i svih posljedica koje je donijela, a posebno gospodarstvu i industriji, objavljeno je kako Aluminij industrija Mostar zapošljava dodatnih 90 radnika, i to odmah nakon Nove godine.

Vijest iz Hercegovine da jedno poduzeće zapošljava nove radnike u vrijeme koronakrize odjeknula je pozitivno u cijeloj BiH i šire.

Ovih dana novinari Večernjeg lista su posjetili Aluminij, razgovarali s menadžmentom i radnicima, ali i funkcioniranju, planovima za ovu godinu. Uvjerili su se kako je sve obećano do sada i ispunjeno. Ostvareno. Dodatnih 90 radnika počelo je raditi u Aluminij industriji u Mostaru, piše Večernji list.

Dobrobit za zajednicu

U prosincu je novinarska ekipa Večernjeg lista bila u posjetu Aluminiju, a između ostalih, i tada je tema razgovora s menadžmentom Aluminija bila radnici, njihov tadašnji broj, ali i onaj koji će imati u bliskoj budućnosti.

Objasnili su ciljeve zapošljavanja za početak ove godine. Prva vijest koju su dobili kada su došli ponovno, prije nekoliko dana, u posjet Aluminiju jest ta kako je ostvaren zacrtani cilj zapošljavanja i da je Aluminij zaposlio 90 bivših radnika od početka ove godine.

Podsjetimo, 5. kolovoza 2020. prvi radnici počeli su raditi u Aluminiju, a od 1. listopada više od 80 bivših radnika Aluminija. Sada u Aluminiju početkom 2021. godine ima 188 radnika, od čega je čak 170 bivših radnika Aluminija. Ako računamo više, to znači da 188 obitelji sada prima plaću od Aluminija. Ako uđemo malo dublje u brojke i kažemo kako prosječna obitelj, prema statističkim pokazateljima, ima 3 člana, to znači da prosječno 564 ljudi s područja Hercegovine živi od plaće iz Aluminija, piše Večernji list BiH.

Ne boje se krize i ulažu

Vrijedno je spomenuti da su ove brojke još veće ako uzmemo u obzir broj vanjskih usluga i tvrtki koje imaju ugovor s Aluminijem i koje imaju koristi od ponovnog pokretanja proizvodnje. Od sredine ljeta prošle godine, od kada je Aluminij preuzeo novi vlasnik, bilježi pozitivne rezultate i ulaganja. Radi se na obnovi i modernizaciji kompanije te otvaranju novih tržišta.

Sklopljeni su vrijedni ugovori. Vlasnik M. T. Abraham grupe uložio je u Aluminij industriju više od 3,000.000 KM. Ovaj iznos odnosi se na obnovu Ljevaonice, koja još uvijek nije u potpunosti u funkcionalnom stanju, obnovu glavne zgrade, plaće radnicima, obrazovanje, inspekcije peći i ostale opreme. A, kako su istaknuli, ulažu dodatnih 7,000.000 maraka.

Vizija menadžmenta u Aluminiju je razvijati ne samo poslovanje unutar svoje tvrtke već imati što više domaćih partnera kako bi ekonomija u Bosni i Hercegovini imala najviše koristi. Ova kompanija jedna je od rijetkih u BiH koja je u ovo izazovno vrijeme pandemije zaposlila toliki broj radnika i u tako kratkom vremenu.

U cijelom svijetu i našoj regiji vijesti su prepune naslova o zatvaranju poduzeća ili smanjenju broja radnika. Iz Hercegovine i početkom ove godine zbog Aluminija se šalju pozitivne vijesti – radnici se vraćaju na posao, pogon opet započinje proizvodnju. Ima li bolji način za početak nove godine?

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author