HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Dan RS-a obilježava se danas iako je proglašen neustavnim

Neustavni Dan Republike Srpske obilježit će se danas. Ipak, zbog pandemije koronavirusa ove godine neće biti obilježeno kao prijašnjih godina.

Predsjednica manjeg bh. entiteta Željka Cvijanović ranije je najavila da će u Banskom dvoru biti održana svečana akademija, a da će, zbog pandemije koronavirusa, tradicionalni defile biti pomjeren za Vidovdan.

Imat ćemo svečanu akademiju bez publike, ali u direktnom televizijskom prijenosu – kazala je Cvijanović.

Naknadno je priopćeno da će biti održan muzički defile – koncert Policijskog orkestra MUP-a RS na relaciji Narodno kazalište – Palata Republike – Trg Krajine.

Takozvana “Skupština srpske republike u Bosni i Hercegovini”, koja je prije 29 godina, 9. siječnja 1992. godine, održana u Sarajevu, jedan je od prvih formalnih poteza tadašnjih republičkih i saveznih jugoslovenskih funkcionera iz reda Srba a u okviru plana za razbijanje BiH i stvaranja „velike Srbije“.

Skupština održana u Sarajevu 9. siječnja, iako se ona formalno, prema mišljenjima stručnjaka, može smatrati apsolutno nelegalnom, državnim udarom i početkom agresije na Bosnu i Hercegovini nije bila nikakav sudbinski datum već pokušaj tadašnjeg predsjednika Republike Srbije Slobodana Miloševića, koji je vodio glavnu riječ da nastavi s realizacijom svog plana stvaranja „velike Srbije”, a na osnovu Memoranduma SANU iz 1986. godine.

Ustavni sud BiH je 2016. godine donio odluku prema kojoj je obilježavanje 9. siječnja kao dana RS-a neustavno.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author