HB.hteam.org

Portal hrvata HB

BORREL: Otvorite centra za migrante na teritoriji cijele BiH

Sponzorisano

ŠEF EU DIPLOMACIJE RAZGOVARAO S DODIKOM

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrellje danas razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o teškim humanitarnim uvjetima u kojima se nalaze migranti u BiH.

EU je u više navrata pozivala vlasti BiH da brzo pojačaju svoje akcije na rješavanju teške humanitarne situacije u Unsko-sanskoj županiji i osiguraju osnovne i sigurne životne uvjete svim migrantima koji i dalje spavaju na hladnoći u ekstremnim uvjetima.

“Ljudi ne mogu umirati u snijegu ako postoje potpuno opremljeni objekti koje financira EU. Humanitarna pomoć uvijek treba stajati iznad razlika političkih vođa i ujediniti, a ne podijeliti”, napisao je Borell na Twitteru.

“Visoki predstavnik Borrell podsjetio je predsjednika Dodika na punu posvećenost EU pružanju podrške Bosni i Hercegovini. EU je pružila financijsku podršku u iznosu od više od 88 milijuna eura i između ostalog, u potpunosti opremivši prihvatni centar Bira, koji je ostao neiskorišten. Pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima, posebno otvaranjem centara koji će biti ravnomjernije raspoređeni na cijeloj teritoriji zemlje”, priopćeno iz Službe za vanjske poslove EU.

Borrell je naglasio da bi, ukoliko se to ne učini, BiH mogla pretrpjeti ozbiljne posljedice po svoj ugled.

“EU računa na one koji vrše dužnost u zemlji da preuzmu punu odgovornost, hitne akcije i učine sve što je potrebno za pružanje neposredne pomoći i rad na dugoročnim rješenjima”, kazao je Borrell Dodiku.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author