HB.hteam.org

Portal hrvata HB

U borbi za prevagu među bošnjačkim strankama koristi se i srpski vitalni interes

Većina od deset županija u Federaciji BiH u svojoj dva i pol desetljeća dugoj povijesti ne može se pohvaliti stabilnim vladama. Često su te vlade ovisile o jednom glasu, a situacija nije bolja ni u aktualnom mandatu. Dapače, ovaj bi mogao ostati upamćen i kao najturbulentniji na političkoj sceni mnogih županija.
Sponzorisano

Sarajevo i rušenje SDA

Svojevrsni kuriozitet je Hercegovačko-neretvanska županija, gdje nakon prošlih izbora nije ni imenovana nova vlast. Odnos političkih snaga na izborima nije donio značajnije promjene i gotovo je izvjesno da bi HDZ i SDA formirali i novu Vladu. Međutim, zapelo je na drugim političkim pitanjima pa je ranija vlast samo nastavila raditi svoj posao i tako će vjerojatno i ostati do nekog šireg političkog dogovora dviju vodećih nacionalnih stranaka Hrvata i Bošnjaka.

Malo je nedostajalo pa da i Hercegbosanska županija u novu godinu uđe s Vladom iz bivšeg izbornog ciklusa. No, bivši hadezeovci, okupljeni u HNP, uspjeli su skupiti većinu šarolikog stranačkog i nacionalnog sastava i imenovati Vladu u kojoj nema HDZ-a. Kako će završiti ovaj politički eksperiment, vidjet će se, pogotovo što se prve posljedice već osjete u tamošnjem SNSD-u, čiji su kadrovi također sudjelovali u uspostavi nove vlasti.

Još je turbulentnija politička scena u Sarajevu i Tuzli gdje se bošnjačke političke opcije bore za dominaciju. U pitanju su, po mnogim parametrima, za Bošnjake najvažnije županije pa je tim više i politička borba bespoštednija. Koalicija Naroda i pravde (NiP), SDP-a i Naše stranke (NS), potpomognuta neovisnim zastupnicima, uspjela je drugi put postaviti svoju Vladu u Sarajevu. Edin Forto iz NS-a ponovno je premijer, a javna je tajna da je alfa i omega nove vlasti Elmedin Dino Konaković, bivši esdeaovac, čija popularnost raste, a što se bjelodano vidjelo na rezultatu njegova NiP-a na proteklim lokalnim izborima. SDA se u Sarajevu, za sada, mora pomiriti s oporbenim statusom, koji im se smiješi i u Tuzlanskoj županiji.

Zbog prekida suradnje sa SBB-om, SDA je došao u poziciju da posezanjem za zaštitom vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda održava svoju Vladu. SDP i NS i u ovoj su županiji sklopili savezništvo s bivšim esdeaovcima, strankom PDA, kako bi preuzeli vlast. Sad je sve do Ustavnog suda FBiH i možda OHR-a.

Sličan scenarij smjene SDA iz vlasti druge bošnjačke stranke nastoje provesti i u Zeničko-dobojskoj županiji, ali im to, još uvijek, ne polazi za rukom. Do određene prekompozicije došlo je u Bosansko-podrinjskoj županiji, ali tamo SDA i dalje ima glavnu riječ. S druge strane, višemjesečni pokušaji SDA da preuzme vlast u Unsko-sanskoj županiji pokazali su se neuspješnima jer se, za sada, njihov politički derivat A-SDA pokazuje sposobnijim održati parlamentarnu većinu.

Posavina i ŽZH

Dvije županije s najstabilnijim vladama su Posavska i Zapadnohercegovačka, i to ne slučajno. HDZ BiH je u objema ovim županijama na izborima osigurao natpolovičnu većinu u parlamentima i suvereno upravlja procesima. Istina je da su PDA i SBB zatražili da oni zamijene SDA u Vladi Posavske županije, ali to se još nije dogodilo. No, bez obzira na ta previranja među bošnjačkim političkim akterima, to ne dovodi u pitanje stabilnost županijske vlasti.

Zanimljivo je, a nekima i čudno, što se među najstabilnije županijske vlade prometnula i ona u središnjoj Bosni. HDZ BiH i SDA lako su nakon izbora dogovorili uspostavu Vlade u nacionalno mješovitoj i ratnim nasljeđem itekako opterećenoj županiji. Unatoč određenim trzavicama i problemima, ta Vlada je opstala i djeluje više nego stabilno u usporedbi s većinom drugih u Federaciji.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar