HB.hteam.org

Portal hrvata HB

PREDSJEDATELJ PREDSJEDNIŠTVA BIH DODIK: Rekao sam Borrellu da u RS neće biti migrantskih centara, ne želimo novac

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Republika Srpska ostaje pri ranijem stavu da na njenom prostoru neće biti izgradnje i opremanja migrantskih centara, što je jasno prenio visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepu Borrellu.
Sponzorisano

“Na tražanje Borrella razgovarali smo o pitanjima migranata, a njegovo osnovno interesiranje je bilo zašto nije aktiviran prostor nekadašnje tvornice “Bira” u Bihaću za njihov smještaj. Naveo sam da to nije u nadležnosti Predsjedništva BiH i Republike Srpske, jer se “Bira” nalazi u Federaciji BiH (FBiH) koja treba rješavati ovo pitanje. Migrantska kriza u BiH je teška i na rubu humanitarne katastrofe i oni koji su nadležni to pitanje moraju rješavati”, rekao je Dodik i naveo da je preuzeo obvezu da danas razgovara s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

On je istaknuo da je EU dala novac za smještaj migranata putem raznih samostalnih organizacija a ne posredstvom institucija BiH, Republike Srpske i FBiH, te da postoje indicije o zloupotrebi tih sredstava i s toga ona ne mogu biti pripisana kao pomoć BiH.

“Borrell jeste tražio, vjerojatno pod utjecajem iz Sarajeva, da se migranti rasporede na čitavoj teritoriji BiH, bez obzira na jasan stav Republike Srpske. Rekao sam da Republika Srpska ima pravo na svoj stav o migrantskoj krizi i neće ga mijenjati, odnosno na prostoru Srpske neće biti migrantskih centara. Borrell je instistirao da se pokušaju osigurati što humaniji uvjeti za smještaj migranata, s čime sam suglasan”, pojasnio je Dodik.

BORREL: Otvorite centra za migrante na teritoriji cijele BiH

Srpski član Predsjedništva je naglasio da Republika Srpska ne želi novčana sredstva za smještaj migranata, niti će ih primiti.

“Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvaćanje migranata na području Srpske, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milijune ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU i ona treba preuzeti potpunu odgovornost za taj problem”, poručio je Dodik.

Visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je vlasti u BiH da rade na održivim rješenjima za migrante, prije svega na otvaranju prihvatnih centara ravnomjernije raspoređenih u cijeloj zemlji.

Europska služba za vanjske poslove (EEAS) priopćila je da je Borrell telefonom razgovarao sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, te da su tema razgovora bili teški uvjeti u kojima se nalazi nekoliko stotina migranata u BiH.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author