HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ANTIDRŽAVNO DJELOVANJE Mesić pisao Bidenu: Predlaže mu da se BiH uredi po građanskom principu i na štetu Hrvata

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je 15. prosinca 2020. uputio kratko pismo novoizabranim američkom predsjedniku Joe Bidenu s prijedlogom kako urediti Bosnu i Hercegovinu.
Sponzorisano

Mesić u pismu navodi da je Bidenu uputio dokument “Platforma za BiH”, nastala u Mostaru 2014., u kojoj predlaže da se BiH uredi po građanskom, a ne nacionalom principu.  Suprotno onome što zagovara politički vrh u Zagrebu, a upravo onako kako zagovaraju radikalne bošnjačke stranke, prenosi maxportal.hr.

Mesić piše:

“Poštovani gospodine izabrani predsjedniče, iako je moj mandat predsjednika Republike Hrvatske završio prije 10 godina, još uvijek pratim događanja kako u regiji tako i u svijetu. Drago mi je što vidim (iz novinskih izvještaja) da će vaša buduća administracija posvećivati puno više pažnje Jugoistočnoj Europi, a posebno Bosni i Hercegovini. Napokon!

Za Vašu informaciju, prilažem dokument pod nazivom “Platforma za BiH” koji je nastao 2014. na temelju predavanja koje sam održao u Mostaru (iako me gradonačelnik Mostara u to vrijeme proglasio “persona non grata“.

Ako može biti od koristi bilo vama ili ljudima koji će baviti ovim dijelom svijeta bilo bi mi više nego drago. Želim Vam najljepše za Božićne blagdane i Novu godinu.

S poštovanjem, Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske 2000.- 2010.”

Na predavanju u Mostaru, 7. ožujka 2014. Mesić je izjavio da “treba razbiti famu o tome da pripadnici konstitutivnih naroda neće biti ravnopravni, ako budu tretirani kao građani – pojedinci” i predlažio da Hrvatska “izađe s inicijativom da se mijenja Daytonski sporazum”.

“Da me ne biste pogrešno razumjeli, status građanina apsolutno nikoga ne sprječava u ispoljavanju i očuvanju nacionalnog i vjerskog identiteta. Govorim samo o redu vrijednosti, smatrajući da ‘građanin’ i sve ono što iz toga pojma proizlazi treba imati prednost pred svim drugim, pri čemu ne potire ništa od toga drugoga”.

Na temelju tog mostarskog nastupa, Mesić i njegovi suradnici priredili su i dokument “Budućnost Bosne i Hercegovine – platforma za razmišljanje”. No, Mesićeva akcija jer propala jer na ideje iznesene u mostarskom predavanju nije bilo apsolutno nikakvog odaziva.

Mesićevo pismo Bidenu komentirao je i dr. Darko Bekić, bivši savjetnik dr. Franje Tuđmana za vanjsku politiku:

“Pismo Stipe Mesića novom američkom predsjedniku treba gledati u svjetlu simpatija koje je Biden imao prema bivšem predsjedniku RH Mesiću.

Naime, senator Biden je 2002., u jednom izvješću Vanjskopolitičkom odboru Kongresa, zadovoljno isticao: ‘Hrvatski birači su odlučno odbacili stranku pokojnog autoritarnog predsjednika Franje Tuđmana. Nova Mesić/Račanova vlada u Zagrebu hrabro se suprotstavlja donedavno problematičnoj povijesti zemlje i pokušava pripremiti Hrvatsku da se pridruži demokratskoj Europi’”, objavio je dr. Bekić.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author