HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Diana Zelenika je pomogla HDZ-u 1990 kao rijetko tko do sada

Diana Zelenika najavila je danas kako napušta HDZ 1990. Vodstvu stranke zamjera svašta. Oglasila se priopćenjem i sve pobrojala.

Politički put joj, kaže, nije gotov, a odlučit će hoće li se još baviti politikom. Prevagnuli su, navodi ona u pismu, rezultati nakon izbora u Mostaru.

Smeta joj što se HDZ 1990 odlučila na suradnju s HDZ-om BiH. Iako zvuči kao oksimoron, ta suradnja ima smisla. Nakon izbora 2018. je i došlo do nje.

Progutao je tada Ilija Cvitanović ponos i potpisao suradnju s Čovićem. Više je razloga zašto je to učinjeno, a jedan od njih je Željko Komšić.

Tada je Komšić po treći put nepravedno zasjeo u hrvatsku fotelju u Predsjedništvo BiH. I ptice na grani više znaju da je biran bošnjačkim glasovima.

Zelenika se tada, a bome ni ranije, nije nešto puno oglašavala po pitanju fenomena Komšić.

Nije nešto pretjerano komentirala ni alijanse, platforme i sve ono što je Hrvatima naštetilo.

Valjda je procjenila da je korisnije šutjeti. Na kraju krajeva, nadala se da će dobiti dio glasova koji su tradicionalno naklonjeni Komšiću. Bar su komentari na njenim društvenim mrežama išli u tom smjeru.

Kako god, Diana Zelenika je napuštanjem pomogla HDZ-u 1990 kao rijetko tko do sada.

Bila je prevelik uteg stranci i devedesetka će bolje bez nje nego s njom. Sjetimo li se afere oko akciza, sve će nam biti jasno.

Zelenika je kampanju izgradila na anti-akciza priči da bi na kraju glasovala za njih. Objašnjem je tada ušla u legendu.

Pravdala se, naime, da je to učinila jer će Ikea doći u BiH.

Njen politički diskurs bio je, blago rečeno, progradžanski. Kritizirajući hrvatske političke elite, to je činila na način da se svidi sarajevskim medijima.

Računala je, pretpostavljamo, da će tako dobiti naklonost i bošnjačkih birača na izborima.

Ako kritizirate Čovića kao Hrvat, onda to činite tako da objasnite njegovo nečinjenje. Ne kritizirate ga tako da koristite probošnjačke spinove.

Zelenika je činila upravo to. Probošnjačkim spinovima koji se imputiraju Čoviću gađala je tog istog Čovića. Nije valjda shvaćala da to kod naših birača ne pali.

Kvragu, ako si hrvatska oporba u BiH, onda se tako i ponašaš. Ne ideš na ruku niti medijskom niti političkom Sarajevu. Zelenika to kao da nije znala. Ili nije htjela znati.

Predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović komentirao je za Bild.ba Zelenikin odlazak iz stranke. Odnos je, kaže, uvijek bio korektan.

– Prema gospođi Zeleniki sam uvijek fer nastupao. Kada sam je pobijedio na unutarstranačkim izborima, nastavili smo suradnju. Osvrnite se malo oko sebe pa pogledajte kako inače završe oni koji izgube na takvim izborima. Nisam išao u tom smjeru niti se trudio gospođu Zeleniku maknuti iz procesa odlučivanja. Kada se kandidirala za članicu Predsjedništva, stranka je pomogla. Pomogao sam i ja sam – kazao je Cvitanović za Bild.ba.

Kako li će stranka preživjeti?! Diana Zelenika napustila HDZ 1990

Po njegovim riječima, HDZ 1990 je ideja, a tu ideju Zelenika, kaže, ne može uništiti.

– Uradili smo sve što se može. Na kraju, ostaje žal da je na ovako ružan način odlučila napustiti stranku koja joj je sve dala. Svima koji slično postupaju mogu poručiti da će HDZ 1990 opstati unatoč njima. Nitko ne može uništiti ideju, bila to Diana Zelenika, ja… svejedno tko. Mi smo bili i ostali demokratska stranka i tako smo se vladali. Žalosno je što Zelenika to sada želi diskreditirati. Unatoč svemu, želim joj sreću i u privatnom i profesionalnom životu – istaknuo je.

Diana Zelenika je najavila danas da će vjerojatno nastaviti političku karijeru.

S obzirom na njeno dosadašnje djelovanje, možda to bude SDA. Ili neka druga probošnjačka stranka.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author