HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Vrhovni sud dopustio 13. i posljednje pogubljenje u Trumpovom mandatu

Američki Vrhovni sud dozvoljava da se provede 13. i posljednje pogubljenje pod upravom Donalda Trumpa, koje je bilo planirano za petak navečer, pet dana prije nego što izabrani predsjednik Joe Biden preuzme dužnost, uz obećanje da će pokušati okončati smrtnu kaznu.
Sponzorisano

Riječ je o Dustinu Higgsu (48), osuđenom na smrt 2001. zbog otmice i ubojstva tri žene u saveznom rezervatu divljih životinja u Marylandu 1996., kojeg su prema planovima američkog Ministarstva pravosuđa planirali smaknuti u 18 sati smrtonosnim injekcijama pentobarbitala u njegovoj smrtnoj komori u zatvoru u Terre Haute, u državi Indiana.

No, više od sat vremena kasnije, kako javljaju mediji, odjel se i dalje borio protiv pravnih izazova odgađanja izvršenja jer je konzervativna većina Vrhovnog suda do sada odbacila sve naredbe nižih sudova o odgađanju saveznih odluka.

Higgs bi bio 13. osoba koju je pogubila američka vlada Donalda Trumpa, republikanca i priznatog izvođača smrtne kazne, nakon 17-godišnjeg zastoja na saveznoj razini.

Prije Trumpa savezna vlada pogubila je samo tri osobe od 1963.

Higgsovi odvjetnici smatrali su da u njegovom slučaju ima temelja za pomilovanje te se proces produljio do ove godine.

Istodobno, Higgsu je, kao i još jednom osuđeniku na smrt Coreyu Johnsonu, u prosincu dijagnosticiran covid-19, no u srijedu je Vrhovni sud odbio naredbu saveznog suca u Washingtonu odgađajući njihova pogubljenja na nekoliko tjedana kako bi pluća zacijelila.

Ministarstvo pravosuđa pogubilo je Johnsona u četvrtak navečer, a nakon što je Američka unija za građanske slobode (ACLU) tužila u ime drugih zatvorenika u zatvorskom kompleksu, savezni sudac u Indiani presudio je da se pogubljenja Johnsona i Higgsa mogu nastaviti samo ako je američki Biro za zatvore provodio nekoliko mjera za zaustavljanje širenja covida-19.

Jedna od mjera koju je naredila sutkinja Jane Magnus-Stinson bila je i da službenici zatvora i izvršenja poštuju “zahtjeve za maskom”, ali svjedoci medija i Johnsonov duhovni savjetnik, velečasni Bill Breeden, koji je bio uz Johnsona, rekao je da barem jedan od dvojice američkih dužnosnika u sobi nije imao masku.

ACLU je zatražio od suca da zaključi Biro zatvora zbog nepoštivanja suda i naredi da se izvršenje Higgsove kazne zaustavi. Na pitanje zašto se to ne smije smatrati nepoštivanjem, Zavod za zatvore reagirao je u četvrtak navečer, rekavši da zahtjevi za maskom nisu jasno definirani te da je neophodno da službenici uklone ili ne nose masku zbog jasne komunikacije.

Alexa Cave, Higgsova sestra, putovala je u Terre Haute sa svojim punoljetnim sinom kako bi bila svjedokom ako se pogubljenje nastavi i rekla da se moli da ga nešto odgodi. Život u zatvoru bio bi pravednija kazna, rekla je, dodajući da s njim razgovara telefonom više puta tjedno.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar