HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Tko će zauzeti fotelju jedne od najmoćnijih žena svijeta

Utrka za čelno mjesto Kršćansko-demokratske unije (CDU) širom je otvorena u subotu kada stranka kancelarke Angele Merkel održava ključno glasovanje, koje bi moglo biti prvi korak prema biranju njezina nasljednika.
Sponzorisano

Online konvenciji prisutstvuje 1001 delgata koji trebaju među tri kandidata izabrati novog čelnika CDU-a. Natječu se Armin Laschet, premijer njemačke najnaseljenije savezne države Sjeverne Rajne-Vestfalije, korporativni odvjetnik Friedrich Merz i stručnjak za vanjsku politiku Norbert Roettgen.

Glasovanje dolazi na početku godine koja je ključna za njemačku politiku, s nacionalnim izborima koji se trebaju održati u rujnu. Merkel se planira umiroviti na kraju svoja trenutnog četvrtog mandata.

U uvodnom obraćanju delegatima u petak navečer, kancelarka je pozvala na jedinstvo. “Nadam se da će biti izabran tim koji će preuzeti sudbinu naše ponosne narodne stranke u svoje ruke te da će raditi sa svim članovima da pronađe prave odgovore za zadatke budućnosti”, rekla je Merkel.

Čelnik CDU-a tradicionalno je kandidat i za budućeg njemačkog kancelara te stranke i sestrinske bavarske Kršćansko-socijalne unije (CSU).

No ove godine se prvi put kao kandidat za kancelara spominje i čelnik te manje partnerske stranke Markus Soeder, bavarski premijer i jedan od najpopularnijih političara u Njemačkoj.

Pobjednik će biti potvrđen 22. siječnja, nakon što stignu i dopisni glasovi, a kandidat za kancelara trebao bi biti poznat u ožujku.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar