HB.hteam.org

Portal hrvata HB

COUNTER EXTREMISM PROJECT Objavljen popis 20 najopasnijih svjetskih ekstremista

Nevladina organizacija Counter Extremism Project koja za cilj ima borbu protiv ekstremizma i radikalnih pokreta objavila je popis trenutno najopasnijih ekstremista na svijetu.

Na popisu ove organizacije našle su se brojne osobe koje su poznate u svijetu po vojnim ili političkim karijerama. Kako je navedeno, CEP-ov popis najopasnijih ekstremista obuhvaća osobe iz svakog dijela svijeta koje promoviraju ideje koje mogu potencijalno ugroziti globalnu sigurnost, prenosi Klix.ba.

Hassan Nasrallah

Hassan Nasrallah (Foto: EPA-EFE)

Lider Hezbollaha predvodi listu trenutno najopasnijih ekstremista na svijetu. Iako nema službenu političku funkciju u vlasti, za Nasrallaha mnogi stručnjaci govore kako je utjecajniji od brojnih dužnosnika u Libanonu. Sjedinjene Američke Države su Nasrallaha proglasile teroristom još 1995. godine kada su mu blokirane sve transakcije i imovina u toj državi.

Amir Muhammad al-Mawla

Amir Muhammad al-Mawla (Foto:Twitter)

Trenutačni vođa tzv. Islamske države je na toj poziciji naslijedio nekadašnjeg istaknutog člana organizacije Abu-Bakr al-Baghdadija. Prije toga, al-Mawla je slovio za jednog od najvažnijih ljudi Al-Qaide u Iraku. Prema izvještajima, vođa ISIL-a sumnjiči se za zločine nad Jezidima i ubojstva više od 5.000 pripadnika ove zajednice u Iraku. Kada je u pitanju trenutna pozicija lidera tzv. Islamske države, stručnjaci ističu kako al-Mawla pokušava organizirati nove jedinice ISIL-a koje bi trebale vratiti teritorije koje je ovaj pokret izgubio u proteklom periodu.

Ismail Haniyeh

Ismail Haniyeh (Foto: EPA-EFE)

Vođa pokreta Hamas proglašen je teroristom još 2018. godine, a države koje su proglasile palestinsku organizaciju Hamas kao terorističku su Kanada, SAD, Izrael, Japan i zemlje Europske unije. U rujnu 2020. Haniyeh je rekao da Hamas ima rakete sposobne uništiti Tel Aviv i područja izvan njega, a upravo ta izjava je možda i najviše zaslužna zašto je Haniyeh pozicioniran visoko na listi.

Beate Zschape

Beate Zschpe (Foto: EPA-EFE)

Članica neonacističkog pokreta NSU (National Socialist Underground) nakon određenog vremena, početkom 21. stoljeća, isprofilirala se kao liderica NSU-a, a mnogi je i danas smatraju utjecajnom osobom među njemačkim stanovništvom. Tijekom 2018. godine Zschape je osuđena na kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstva 10 imigranata 2013. godine. Također, organizacija čija je liderica tereti se za bombaške napade u Koelnu, kao i druga ubojstva koja su se u proteklim godinama dogodila u Njemačkoj, a čije su žrtve bili imigranti.

Yusuf al-Qaradawi

Yusuf al-Qaradawi (Foto: EPA-EFE)

Islamski učenjak i neformalni ideolog organizacije Muslimansko bratstvo. Zbog svojih ekstremističkih stavova al-Qaradawiju je zabranjen ulaz u SAD, Francusku i Veliku Britaniju. Pored toga, Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati proglasili su ga teroristom.

Stanislav Anatolyevich Vorobyev

Osnivač Ruskog carskog pokreta kojeg je američki State Department proglasio teroristom 6. travnja 2020. godine. Pokret čiji je Vorobyev lider definiran je kao neonacistički čiji je osnovni cilj stvoriti potpuno “bijelu” Rusiju uz monarhistički sustav vladavine. Također, članovi ovog pokreta sudjelovali su i na ratištima u Ukrajini, a službeni izvještaji navode kako imaju nekoliko kampova za obuku u zemljama Skandinavije.

Ashin Wirathu

Ashin Wirathu (Foto: EPA-EFE)

Vođa antimuslimanskog pokreta u MJanmaru, poznat je kao i “budistički Bin Laden”. Prema izvještajima, Wirathu je odslužio desetogodišnju kaznu zatvora zbog poticanja religijske mržnje, no i nakon izlaska nastavio je s propagiranjem antimuslimanskih stavova. Aktivan je na svim društvenim mrežama, a njegove knjige moguće je kupiti širom Mjanmara.

Jehad Serwan Mostafa

Mostafa, poznat i pod imenom Ahmed Gurey, smatra se trenutno najtraženijom osobom u SAD-u, a američki State Department ponudio je nagradu od 5 milijuna dolara za informacije koje bi mogle dovesti do uhićenja ekstremista. Prema posljednjim informacijama, Serwan Mostafa aktivan je na ratištu u istočnoj Africi gdje se bori u redovima organizacije Al-Shabaab koja tijesno surađuje s Al-Qaidom. Pored toga, Mostafa je unutar pokreta zadužen za regrutiranje i obuku novih vojnika pokreta.

Martin Sellner

Martin Sellner (Foto: EPA-EFE)

Na popisu najopasnijih osoba našlo se i ime dobro poznatog europskog političara Martina Sellnera. Krajnji desničar i vođa austrijske organizacije “Obranimo Europu” poznat je po svojim ekstremnim stavovima protiv imigranata i pripadnika islamske zajednice. Tijekom 2018. godine zabranjen mu je ulazak u Veliku Britaniju i SAD zbog sumnje da u tim zemljama organizira nove ogranke tzv. Identitaraca koji bilježe rast u svim europskim državama.

Mahathir Mohamad

 

Mahathir Mohamad (Foto: EPA-EFE)

Bivšeg malezijskog premijera prate brojne kontroverzne izjave. Tijekom mandata često je kritizirao europske države, Jevreje ali i LGBT zajednicu. U listopadu 2020. godine, nakon terorističkog napada u Nici, izazvao je gnjev javnosti izjavom kako “muslimani imaju pravo ubiti milijune Francuza zbog njihovog ponašanja u prošlosti”. Također, poznat je i po izrazitim antisemitskim stavovima, kao i radikalnim idejama koje promovira svakodnevno putem medija u Maleziji.

Pored ovih, svakako najzanimljivijih imena, na popisu najopasnijih ekstremista našla su se i imena generalnog tajnika Hezbolaha Ahmada al-Hamidawija, osobe zadužene za propagandu u organizaciji Al-Qaida Adela Baryja, vođe pokreta Al-Shabaab Ahmeda Ubaidaha, kao i britanskog učenjaka Anjema Choudaryja.

Anjem Choudary (Foto: EPA-EFE)

Kurdski terorist Mullah Krekar, kao i vođe neonacističkih pokreta u Švedskoj i Rusiji Rinaldo Nazzaro i Simon Lindberg također su na CEP-ovoj listi najopasnijih ekstremista. Posljednja tri mjesta zauzimaju Tooba Gondal, Samantha Lewthwaite i David Myatt. Gondal i Lewthwaite već su odavno na listi Interpola zbog umiješanosti u terorističke napade u Siriji, Keniji i još nekim državama Afrike. Također, u izvještaju se ističe kako su članice tzv. Islamske države i Al-Qaide zadužene i za edukaciju novih članova ovih militantnih organizacija.

Posljednja osoba na listi, David Myatt, definitivno ima zanimljivu prošlost. Prema izvještaju, tijekom sedamdesetih godina Myatt je bio jedan od lidera nacističkog pokreta “The Order of Nine Angles” da bi tijekom devedesetih godina u Velikoj Britaniji osnovao nacionalsocijalistički pokret NSM. U međuvremenu, 2006. godine Myatt je odbacio nacističku ideologiju i posvetio se proučavanju islama. Ipak, i tijekom tog perioda održavao je kontakte s nacističkim grupama te je istovremeno podržavao i radikalne grupe poput Al-Qaide. Od 2010. godine Myatt više nije član niti jednog nacističkog pokreta, a prema određenim navodima odbacio je i islamska učenja te se posvetio “jedinstvenom načinu života” koji je opisao u svojoj knjizi “Philosophy of Pathei-Mathos” kao spiritualni način života.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author