HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Matas je bio ključni akter afere ‘Vjetroelektrane‘, navodno mu je teško palo što ga je Kninska kraljica smatrala izdajicom koji ju je ‘utopio‘

Bivši prvi čovjek zadarske ispostave SOA-e Toni Matas (51), koji je u nedjelju oko podneva pronađen na području Kravlje drage, između Knina i Gračaca, počinio je samoubojstvo, i to hicem iz pištolja marke HS 9, koji je legalno posjedovao.
Sponzorisano

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora iz kninske policije, samoubojstvo je počinio u službenom automobilu passat Hrvatskih pošta, a kraj njega je pronađeno i oproštajno pismo u kojem navodno spominje USKOK-ovu aferu “Vjetroelektrane” u kojoj “glavna uloga” pripada nekadašnjoj kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac. Kriminalistička istraga i očevid koji se provode nakon pronalaska njegova tijela, kao i obdukcija u kninskoj bolnici će pokazati što se zaista dogodilo, a u rasvjetljavanju cijele situacije bi svakako trebala pomoći i detaljna analiza razgovora i poruka s njegova mobitela koji je pronađen u vozilu koja će, ako se želi do kraja rasvijetliti njegova smrt, svakako morati biti napravljena.

Kako smo doznali od ljudi koji su ga dobro poznavali, Matas je nedavno prebolio koronu, što je na njemu ostavilo vrlo teške zdravstvene posljedice, toliko teške da mu je počela ispadati kosa.

A onda je, po pisanju medija, u petak bio pozvan u PNUSKOK da dade iskaz vezan za aferu “Vjetroelektrane”. Neki koji su ga poznavali kažu nam da nikad ne bi ni pomislili da bi on, koliko god mu teško bilo, dignuo ruku na sebe. Ipak, doznajemo da mu je jako teško palo što ga je baš Rimac nakon izbijanja afere smatrala jednim od krivaca za sve i izdajicom koji ju je “utopio”.

GLAVNA ULOGA

Tjednik Nacional još je u kolovozu prošle godine pisao da je jednu od glavnih uloga u ovoj aferi imao baš Matas, koji je bio vrlo blizak s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem. Matas je do svoje smrti bio direktor za korporativnu sigurnost unutar Hrvatske pošte, a kao djelatnik SOA-e bio je vrlo blizak bivšem predsjedniku HDZ-a Karamarku i Milijanu Brkiću. Karamarko ga je htio postaviti za ravnatelja SOA-e u vrijeme kad je premijer bio Tihomir Orešković.

A kako ga se povezivalo s aferom “Vjetroelektrane”? Dakle, Matas je već neko vrijeme pokušavao prodati svoje imanje od “tri završene kuće i četvrte na kojoj je započeta gradnja, a koje se nalaze na nadmorskoj visini od 972 metra”, kako je stajalo u javno objavljenom oglasu. Imanje se nalazi u mjestu Ondiću u općini Udbina, a Matas je, kako bi ga prodao, osobno i preko poduzetnika Ante Sladića htio angažirati i Josipa Pleslića, poduzetnika kojeg istražitelji smatraju osobom od najvećeg povjerenja Josipe Rimac, a koji je nedavno u kontekstu afere “Vjetroelektrane” ispitan u svojstvu svjedoka. On je, pak, vlasnički ili upravljački povezan s više tvrtki, prije nekoliko godina bio je i direktor Narodnog radija, ali i Nestro Save, nekadašnjeg predstavništva ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu. Isto tako je i bivši zaposlenik SOA-e i MUP-a.

Prema Nacionalu, ali i nekim našim izvorima, Pleslić je u svom iskazu istražiteljima baš Matasa označio i prokazao kao dosad nepoznatog protagonista afere. Navodno je USKOK-u kazao da Rimac u nezakonitostima za koje je terete nije sudjelovala samostalno ni samoinicijativno, nego ju je na ključne sporne aktivnosti potaknuo baš Matas.

Pleslić je istražiteljima, tvrdi Nacional, izjavio kako je upravo Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom zbog kojeg se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta, a sve kako bi Sladićeve tvrtke izvukle što više novčanih državnih poticaja. Također je istražiteljima kazao i dosta drugih detalja povezanih s još nekim projektima za koje je Sladić tražio da urgira Josipa Rimac, ali i on osobno.

NAJVEĆE POVJERENJE

Matas je, po Plesliću, bivšoj državnoj tajnici koja je u njega imala bezgranično povjerenje i nazivala ga “bratom”, kazao da je Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te ju je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način. Pleslić je, pisao je Nacional prije više od pola godine, istražiteljima izjavio da je na zamolbu Josipe Rimac otišao na sastanak s Antom Sladićem u jedan zagrebački kafić.

Rekao je da mu je Josipa Rimac rekla kako je Matas zamolio da ga i on (Pleslić) sasluša, kao i “da je on njegov“. Sladić je na sastanku tražio da organizira sastanak s načelnikom općine Tisno radi nekog zemljišta na kojem bi sadio ljekovito bilje.

Matasa se s Rimčevom povezivalo i kao čovjeka kojem se obratila nakon što je posumnjala da joj prisluškuju automobil.

Vrlo blizak njezin prijatelj je i Pleslić koji je, pisalo se, neposredno nakon izbijanja te afere preuzeo zamjenski Audi A5 koji je dotad koristila Rimac te joj dao svoj automobil koji je ona koristila cijeli taj dan, sve dok nije otišla u policiju prijaviti da je netko prisluškuje.

Vrlo je, pak, zanimljivo da se na početku, nakon izbijanja afere “Vjetroelektrane”, niti jednom riječju u dokumentima nisu spominjali niti Pleslić niti Matas, iako su se detaljno analizirali mnogi tajno snimljeni kontakti i telefonski razgovori, kako nekadašnje “kninske kraljice” Rimac, tako i drugih aktera priče, donosi Slobodna Dalmacija.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar