HB.hteam.org

Portal hrvata HB

SUD U HAAGU Stanišiću i Simatoviću presuda 30. lipnja za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima

Presuda u ponovljenom postupku protiv bivših čelnika srbijanskog SDB-a Jovice Stanišića i Franka Simatovića Frenkija, optuženih za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995., bit će izrečena 30. lipnja, potvrdio je u četvrtak sud u Den Haagu.

Stanišić i Simatović, tadašnji čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB), optuženi su za progon, ubojstva, prisilno premještanje i deportaciju Hrvata i Bošnjaka od 1991. do 1995.

Stanišića, kao bivšeg načelnika SDB-a, te Simatovića, koji je bio glavni operativac, četiri točke optužnice terete za zločine protiv čovječnosti, a jedna za kršenje zakona i običaja ratovanja, javila je Hina.

Oslobodili ih krivnje, pa Žalbeno vijeće naložilo novo suđenje

Tužiteljstvo je u završnim riječima na haškom suđenju 14. travnja ove godine za Stanišića i Simatovića zatražilo doživotni zatvor, a obrana potvrdu oslobađajuće presude iz 2013.

Tribunal je Stanišića i Simatovića u svibnju 2013. oslobodio krivnje, a Žalbeno vijeće je u prosincu 2015. poništilo prvostupanjsku presudu i naložilo novo suđenje.

Dok su tužitelji kategorički navodili da je krivnja nedvojbena, obrana je tvrdila da nijedna optužba nije dokazana te da je neutemeljen zahtjev za doživotnim zatvorom.

Simatović i Stanišić privremeno slobodni u Srbiji

Pred vijećem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MICT), sljednika Haškog tribunala (ICTY), završnim riječima, koje su trajale tri dana, u travnju je priveden kraju proces započet još 2003., kada je protiv Stanišića i Simatovića podignuta optužnica za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, a uhićeni su u ožujku te godine.

Završnim riječima u travnju nisu nazočili ni Simatović ni Stanišić jer im je odobrena privremena sloboda u Srbiji.

Na ponovljenom suđenju tužitelj Douglas Stringer ocijenio je da su i u tom postupku dokazane optužbe da su dvojica optuženika sudionici udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio “uspostavljanje teritorija s potpunom srpskom dominacijom”, uz nasilno i trajno protjerivanje nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i BiH.

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću posljednji je proces pred haškim sudom u kojem se utvrđuje jesu li dužnosnici Srbije bili odgovorni za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH, podsjećaju mediji.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author