10/27/2021

HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Prva javna objava kapitalnog povijesnog zapisa vlč. dr. Dragutina Kambera iz 1945.g.

Velečasni Dragutin Kamber je pismo napisao kao odgovor francuskom kardinalu Eugenu Tisserantu koji ga je u vrlo neugodnoj audijenciji 1945. godine dočekao s klevetničkim pitanjem: “Kakvi ste narod vi Hrvati? Vi ste poklali 300 tisuća Srba…”. Glumac i redovni profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Joško Ševo, po prvi je puta javno u Hrvatskoj pročitao pismo vlč. dr. Dragutina Kambera gostujući kod Marka Juriča u podcastu Velebit.

Velečasni Kamber je pismo napisao kao odgovor francuskom kardinalu Eugenu Tisserantu koji ga je u vrlo neugodnoj audijenciji 1945. godine dočekao s klevetničkim pitanjem: “Kakvi ste narod vi Hrvati? Vi ste poklali 300 tisuća Srba.”

Dragutin Kamber,

Dragutin Kamber je za vrijeme NDH bio duhovnik Hrvatskih oružanih snaga. U ovom svom pismu je sažeo cijelu povijest odnosa Hrvata i Srba. Sve što je vizionarski napisao te 1945. ponovilo se 1991. godine. Pismo je, prema mišljenju mnogih, takvog sadržaja da bi trebalo biti uvršteno u školske udžbenike povijesti. Pismo je pronašao vlč. Ante Pavlović koji je bio na službi u Kanadi u jednoj privatnoj arhivi.

Dragutin (Karlo, Charles, Chas) Kamber, publicist (Rude kraj Sinja 1901. – Toronto 1969.). Bio je župnik u Doboju i drugim mjestima. Za vrijeme NDH bio je naprije vojni vikar u Bosni i Hercegovini, a zatim pročelnik duhovnika Hrvatskih oružanih snaga od 1944. godine. U svibnju 1945. izbjegao je u Austriju, potom u Rim, Španjolsku, Argentinu, SAD i Kanadu. Pisao je članke o politici, povijesti i vjerskim pitanjima. Napisao je knjigu ‘Slom NDH’ u kojoj se kritički osvrnuo na ustaški režim, navodeći da je proglašenje NDH bilo opravdano, ali da se suvremena borba za Hrvatsku ne može na temeljiti na NDH. Pisao je o hrvatskom podrijetlu bosanskih muslimana i drugim otvorenim i aktualnim temama.

Njegov najpoznatiji vizionarski tekst je rasprava “Problemi i metode u hrvatskoj borbi za slobodu”, u kojoj piše o potrebi stjecanja iskustva u državničkim poslovima i okupljanju oko minimalnog konsenzusa programa samostalne Hrvatske s autonomnom BiH. Također vizionarski, a za današnje vrijeme osobito aktualni tekstovi su njegovi autobiografski zapisi u kojima ističe da je osobno usavršavanje hrvatskog čovjeka u odnosu prema Bogu, preduvjet za rješavanje nacionalnoga pitanja.

Samo pismo koje čita Joško Ševo, možete poslušati u videu u nastavku dolje od 16:30 do 38:50.

Dragutin Kamber

Kamber, Dragutin

Kamber, Dragutin, hrvatski svećenik i publicist (Ruda kraj Sinja, 9. XII. 1901 – Toronto, Kanada, 30. VI. 1969). Za svećenika zaređen 1925. Isprva prefekt u Napretkovu konviktu, a potom urednik Katoličkoga tjednika (1926–28) u Sarajevu. Od 1928. studirao na Orijentalnom institutu u Rimu, gdje je i doktorirao 1931. Nakon povratka bio je vjeroučitelj na Učiteljskoj školi u Sarajevu te župnik u Doboju (1933–41) i Sarajevu (od 1941). Za II. svjetskog rata obnašao upravne dužnosti u bosanskom dijelu NDH, potom bio vojni vikar BiH, a od 1944. pročelnik duhovnika Hrvatskih oružanih snaga. Od svibnja 1945. u emigraciji. Odmah nakon rata (1945), u Rimu napisao memoare Slom NDH (Kako sam ga ja preživio), objavljene u Zagrebu 1993. i 1995, enciklopedija.hr.

 

hb.hteam.org