HB.hteam.org

Portal hrvata HB

VALOVI NAKON ERUPCIJE Pogledajte snimke razornog udara tsunamija na Tongi

Sponzorisano

 

Strahoviti tsunami, izazvan erupcijom vulkana kod otočne države Tonga, ostavio je ovu zemlju od stotinjak tisuća stanovnika u potpunosti odsječenu od ostatka svijeta.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši valove od 1,2 metra. Izdane su naredbe za evakuaciju na obalama Tonge, kao i nekoliko južnopacifičkih otoka, gdje se na snimkama na društvenim mrežama vide valovi koji se obrušavaju u obalne kuće.

 

To su bile zadnje informacije prije nego što su internet i telefonske linije prekinute oko 18:40 sati po lokalnom vremenu, ostavljajući 105.000 stanovnika na otocima praktički bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom.

Zasad nema službenih izvještaja o ozlijeđenima ili smrtnim slučajevima u Tongi, iako su komunikacije ograničene i kontakt nije uspostavljen s obalnim područjima izvan glavnog grada Nuku’alofe, rekla je premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern na konferenciji za novinare održanoj danas, prenosi Klix.ba.

Satelitske slike zabilježile su erupciju vulkana u subotu dok je eksplozija odnijela oblake dima u zrak i oko 12 milja iznad razine mora. Nebo nad Tongom zamračio je pepeo.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar