HB.hteam.org

Portal hrvata HB

DIZAJN Pogledajte kako će izgledati hrvatske kovanice eura i centa

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predsjeda 14. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, na kojoj je predstavljeno kako će izgledati naše kovanice eura.

“Na kovanicama eura i centa koji će biti u optjecaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica europodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a Vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica”, rekao je Plenković.

 

Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv, a u Hrvatskoj su se iskristalizirali sljedeći prijedlozi: motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkriveno je još ranije, nakon čega je raspisan natječaj koji je bio anonimiziran.

Kovanica od 2 eura imat će i stih iz Gundulićeve Himne slobode O lijepa, o draga, o slatka slobodo.

Podsjetimo, Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom, koji je Vlada donijela u prosincu 2020., predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu eurokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizirati nabavu novčanica i kovanog novca eura.

Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica eura i centa. Kada Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja.

“Odabir motiva stoga je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simboliziraju Hrvatsku koristiti i izvan njezinih granica. S obzirom na zahtjevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete.

Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU da Hrvatska uvodi euro”, priopćili su iz vlade.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author