HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Borrell: Rat će biti odlučen u idućih 15 dana

“Ukrajinski otpor je izvanredan. Ruska vojska se ne uspijeva probiti na udaljenost veću od 200 kilometara od svojih logističkih baza te je izgubila puno vojnika i tenkova, što možemo vidjeti preko satelita. Ukrajinci lakim pješaštvom, naoružani raketnim bacačima i Stingerima, efikasni su protiv tenkova i aviona”, izjavio je Borrell

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell pozvao je 27 zemalja EU da nastave naoružavati ukrajinsku vojsku jer će “sve biti odlučeno u idućih 15 dana”.

 

Ukrajinci su efikasni, smatra Borrell

“Ukrajinski otpor je izvanredan. Ruska vojska se ne uspijeva probiti na udaljenost veću od 200 kilometara od svojih logističkih baza te je izgubila puno vojnika i tenkova, što možemo vidjeti preko satelita. Ukrajinci lakim pješaštvom, naoružani raketnim bacačima i Stingerima, efikasni su protiv tenkova i aviona”, izjavio je 74-godišnji Borrell u intervjuu za španjolsku javnu televiziju TVE.

Upitan trebaju li treće zemlje nastaviti slati oružje ukrajinskoj vojsci kako bi se nastavio taj njen navodni uspjeh, Borrell je odgovorio: “To je najvažnije. Jer će sve biti odlučeno u idućih 15 dana.”

Zamoljen da objasni taj konkretan rok, dodao je da “želi reći da to neće biti unutar 24 sata”, prenosi index.hr.

Kaže da ruska invazija nije uspjela

“Otpor će se nastaviti koliko je potrebno, ali cilj ruske invazije nije uspio”, napomenuo je španjolski bivši ministar vanjskih poslova. Borrell je rekao kako su Rusi ostali bez trećine vojnika u proteklih mjesec dana, koliko traje njihova invazija na Ukrajinu.

“Kada se zbroje poginuli, ranjeni i zarobljeni, ostali su bez 40.000 vojnika. To je procjena”, izjavio je. Borrell tvrdi da je ukrajinski otpor razbio obruč oko Kijeva.

“Neki gradovi su u očajnoj situaciji, poput Mariupolja, ali čini se da Rusi nisu nimalo sposobni zauzeti Kijev. Potrebno je stoga nastaviti pomagati (Ukrajincima) hitno da se nastave odupirati u nadolazećim danima. Zato su im potrebni Stingeri i protuoklopno oružje, potrebno im je pomagati kao što smo radili i dosad”, izjavio je šef europske diplomacije.

“Rusija želi zaokružiti zauzimanje obale Crnog mora, želi doći do istočne granice s Moldavijom…”
Napomenuo je da Rusija trenutno ne želi pregovarati ni o čemu jer želi okupirati teritorij.

“Na pregovore želi doći u boljoj situaciji. Želi zaokružiti zauzimanje obale (Crnog mora). Želi doći do istočne granice s Moldavijom i tako odvojiti Ukrajinu od mora. Ukrajina je spremna pregovarati u bilo kojem trenutku, ali s druge strane nema sugovornika”, rekao je, dodavši da bi se pregovaralo o prekidu vatre.

“To je prva stvar koja se radi u ovakvim situacijama”, istaknuo je Borrell. Nije htio govoriti o planovima NATO-a, rekavši da nije nadležan za taj vojni savez, ali je izjavio kako NATO namjerava poslati dodatne vojnike u svoje zemlje članice na istočnoj granici.

“No na agendi nije nikakva intervencija u Ukrajini”, zaključio je.

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author