HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ORAŠJE Čović i Medved na 30. obljetnici 106. brigade HVO

Sponzorisano

 

„Osmislite sve ono što treba da bi mi uvezali jedan pleter hrvatskog zajedništva diljem Bosne i Hercegovine, a čuli ste i od ministra, i Republike Hrvatske, kad su u pitanju mjesta stradanja, naši muzeji, tako, da svi oni koji bi htjeli dati jednu novu dimenziju Domovinskom ratu, stradanjima u Domovinskom ratu, nikad ne mogu biti u pravu.

Ono što rade predvodnici hrvatske politike u BiH s jednakom trudom i odgovornošću ćemo raditi, kao što je radilo zapovjedništvo i svi pripadnici 106. brigade HVO-a Orašje“, kazao je predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine dr. Dragan Čović, obraćajući se danas na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 30. obljetnica 106. brigade HVO Orašje, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

 

Predsjednik Čović i brojno izaslanstvo dužnosnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora, izvršne i zakonodavne vlasti, svih razina u BiH, kao i predstavnici braniteljskih udruga, nazočili su danas na programu obilježavanja obljetnice 106. brigade HVO-a Orašje.

Programu obilježavanja je sudjelovao i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

„Potpredsjedniče Vlade Republike Hrvatske, generale, dragi Tomo, dobro došao među svoje, u našu Bosnu i Hercegovinu, Posavinu, zajedno sa svim drugim predstavnicima, lokalne i središnje vlasti Republike Hrvatske. Veliko hvala, tebi kao dragom prijatelju, za ono što radite da bi prije svega braniteljska populacija mogla osjetiti ono što treba osjetiti ovdje u Orašju ali i čitavoj Posavini. Ona se u nemogućim uvjetima obranila od agresora koji je imao nakanu pregaziti ovaj prostor, izbrisati sve ono, između ostalog, što je i hrvatsko na ovom prostoru“, istaknuo je Čović.

„Hvala Vladi RH na svemu onome što radi, ne samo kroz ministarstvo branitelja, nego i sve druge resore, kako bi se mi kao narod mogli osjećati svoji na svome. Siguran sam da svi ratni generali naši ovdje, pripadnici 106. brigade, i svih drugih brigada HVO-a kao i zapovjednici, svih drugih jedinica HVO-a i HV-a nazočnih ovdje možemo se s ponosom sjećati ovih 30 godina. Ono što je prevažno, vi ste više puta govorili, ja ću kratko kazati, neka svaki naš skup unese novi detalj, ono što jest bila vrijednost Domovinskog rata i dostojanstva naših branitelja“, kazao je Čović.

„Siguran sam da kroz institucije HNS-a koji okuplja najveći broj političkih stranaka Hrvata u BiH poslat ćemo vrlo jasan odgvor svima onima iz svijeta kako od Washingtona tako i Bruxellesa, da znamo čuvati svoje. Takvu politiku ćemo voditi“, istaknuo je Čović,

Središnja proslava obilježavanja 30. obljetnice 106. HVO brigade Orašje započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u „Polju“ Vidovice kraj Spomen obilježja za poginule branitelje iz RH. Potom je služena Sveta misa zadušnica u crkvi Bl. Alojzija Stepinca u Orašju, nakon koje je uslijedio mimohod počasnog postroja pripadnika 106. HVO brigade Orašje, od crkve do gradskog parka.

Brojna izaslanstva položila su vijence kraj središnjeg Spomen obilježja u Orašju, a potom je održana svečana akademija u kino dvorani na kojoj su prezentirane činjenice o ratnom putu legendarne 106. brigade HVO-a.

Plaketa za pomoć u očuvanju digniteta Domovinskog rata i pomoći članovima obitelji i pripadnicima 106. brigade HVO-a, dodjeljena je predsjedniku Čoviću i Hrvatskom narodom saboru.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar