HB.hteam.org

Portal hrvata HB

28. GODINA OD OKONČANJA OPSADE HRVATA ŽEPAČKOG KRAJA

Sponzorisano

 

18.03.2022. godine navršava se 28. godina od okončanja vojne opsade Hrvata žepačkoga kraja koje je otpočelo napadom postrojbi A BiH iz pravca Zenice na sv. Ivu 24.06.1993. godine a trajala sve do 18.03.1994. godine

Opsada i stalni napadi na ovu Hrvatsku enklavu čiji su žitelji samo željeli opstati na svome ognjištu, trajala je 268 dana .

 

U ovom razdoblju žepčaki Hrvati su izuzetno teško živjeli i preživljavali. Živjeli su u tami, bez električne energije u nedostatku osnovnih potrepština za život sa jednim telefonom, kao jedinom vezom sa ostatkom svijeta.

U tom razdoblju žene i djeca su preuzele sve obveze za preživljavanje obitelji dok je muški dio obitelji provodio dane u rovovima , na obroncima žepčake enklave. U cilju obrane svojih obitelji i hrvatskoga puka, pripadnici HVO-a , branili su i obranili kružnu obrambenu crtu unutar okruženja između Tešnja,Maglaja, Zavidovića, Zenice i Teslića u dužini od 62 kilometra, sa 543 borbena položaja.
U ovom ratnom periodu Domovinskog rata, život je izgubilo 257 hrvatskih branitelja, 639 branitelja je ranjeno a neki od njih i više puta. Tijekom ovog ratnog perioda zarobljena su 44 pripadnika HVO-a od strane A BiH među kojima je i 33 pripadnika HVO-a koji su zarobljeni na Maglajskom bojištu na crtama spram VRS. U ovom periodu ratnog vihora stradao je veliki broj civila među kojima je i bilo djece.
Samo zahvaljujući pripadnicima postrojbi HVO-a Hrvati na žepčakim prostorima još uvijek žive.
Ostavite facebook komentar