HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Posvećena veličanstvena skulptura Krista Kralja u Portugalu (1959.)

Sponzorisano

 

Dana 17. svibnja 1959. posvećena je skulptura Krista Kralja (Cristo Rei) u Lisabonu koja je, s postoljem, visoka oko 110 metara.

Lik Isusa Krista svojim položajem i raširenim rukama podsjeća na kip Krista Otkupitelja (por. Cristo Redentor) u Rio de Janeiru u Brazilu. Dapače, zanimljivo je da je lik Isusa Krista u Portugalu visok oko 28 metara, slično kao i onaj u Rio de Janeiru (30 metara). Razlika je, dakako, u tome što se brazilski kip nalazi na brijegu, dok je onaj portugalski na postolju.

 

Kip Krista Kralja nalazi se na strateškom mjestu u blizini ušća rijeke Tejo u Atlantski ocean. Rijeka Tejo, koju Španjolci nazivaju Tajo, najduža je rijeka čitavog Pirenejskog poluotoka (duga je više od 1 000 kilometara).

Za razliku od starog središta Lisabona, koje je smješteno na sjevernoj obali rijeke Tejo, kip Krista Kralja smješten je na južnoj obali, otprilike nasuprot znamenitom Jeronimitskom samostanu (por. Mosteiro dos Jerónimos), piše povijest.hr.

Izgradnja golemog kipa Krista Kralja i tamošnjeg svetišta imala je veze s portugalskom zahvalnošću Bogu za izbjegavanje Drugog svjetskog rata. Naime, ova je zemlja jedna od rijetkih u Europi i u svijetu, koja u najvećem sukobu nije izravno sudjelovala.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar