HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Ukrajinski heroj Yaroslav Hunka

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

Dana 22. rujna 2023. godine predsjednik Donjeg doma kanadskog parlamenta Anthony Rota pozvao je ukrajinskog veterana koji se borio za neovisnot Ukrajine protiv Sovjetskog Saveza tijekom Drugog svjetskog rata, uz ovacije kanadskog premijera Justina Trudeaua i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Nedugo zatim otkriveno da je bio pripadnik 14. grenadirske divizije Waffen SS-a.

 

Kako je do svega došlo? Hunkin sin, Martin je zamolio pismom predsjednika Anthony Rota može li njegov otac biti prisutan kao počasni gost na isti dan kada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski treba održati govor kanadskim zastupnicima. Njegova molba je bila odobrena, ali ni ured premijera i ukrajinsko izaslanstvo nisu bili prethodno obaviješteni da će Hunka biti pozvan.

Na dan svečanosti, Zelenski se zahvalio Kanadi na pomoći u ratu protiv Rusije, a nakon toga Rota objavljuje prisutnima:

„Danas u dvorani parlamenta je prisutan ukrajinski ratni veteran iz Drugog svjetskog rata koji se borio za ukrajinsku neovisnost protiv Rusa i nastavlja podržavati trupe danas, čak i u dobi od 98 godina“, rekao je Rota. „Zove se Yaroslav Hunka, ali vrlo sam ponosan što mogu reći da je iz North Baya, Nipissing-Timiskaming distrikta. On je ukrajinski heroj, kanadski heroj i zahvaljujemo mu za svu njegovu službu.“

Nakon Rotine pohvale zbog borbe za ukrajinsku neovisnot od Moskve, saborski zastupnici Hunka su počastili ovacijama. Tom prigodom vidno dirnut uzvrati pozdrav političarima koji su mu pljeskali.

I to je bilo to. Još jedno prigodno slavlje vojnog veterana što smo već toliko puta vidjeli. Ali čekaj! To nije sve! Vijest da Hunka nije bio samo ratni veteran nego i pripadnik 14. grenadirske divizije Waffen SS-a brzo se proširila društvenim mrežama. Za mnoge je to bila potvrda njihove procjene Ukrajine i potvrda jednog od njihovih najbizarnijih i najrazdražujućih uvjerenja: da je sam ‘Zapad’, također prepun kriptonacistima koji vladaju iz sjene. A tek antifašističke teorije zavjere o ukrajinskom veteranu i kanadskoj vladi je za umrijeti od smijeha.

U cijelom tom cirkusu možda je najzanimljivije bilo kada su strastvene liberalne pristaše za Ukrajinu doživjeli trenutak “opasne” razine introspekcije i sumnje oko određene verzije povijesti. Ako su Rusi krvožedni komunistički barbari, a nacistička Waffen SS divizija se borila protiv njih u Ukrajini. Znači li to da su nacisti dobri momci?

Nakon medijskog linča nad predsjednikom kanadskog parlamenta Anthony Rota, ispričao se i dao ostavku jer je predstavio prisutnog veterana Waffen SS-a kao “ukrajinskog heroja”. U priopćenju je preuzeo odgovornost za propust te istaknuo da je inicijativa “u potpunosti” njegova.

“Mora se dati objašnjenje o tome kako je ova osoba ušla u svete dvorane kanadskog parlamenta i dobila priznanje predsjednika Doma i ovacije”, dodaje se. Rota je u priopćenju istaknuo da nitko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsko izaslanstvo, nije bio upoznat s njegovim planom i predviđenom izjavom.

Židovska osuda

“U vrijeme rastućeg antisemitizma i iskrivljavanja holokausta, nevjerojatno je uznemirujuće vidjeti kanadski parlament kako plješće pojedincu koji je bio član postrojbe Waffen-SS-a, vojnog ogranka nacista odgovornog za ubojstva Židova i drugih”, poručila je priopćenjem organizacija Prijatelji Centra Simon Wiesenthal.

Zbog toga su zatražili ispriku.

Rota je u priopćenju preuzeo odgovornost za, kako je kazao, propust te je istaknuo da je inicijativa “u potpunosti” njegova. “Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke”, rekao je, uputivši “najdublje isprike” židovskim zajednicama.

Poljska traži izručenje

Poljski ministar obrazovanja Przemysław Czarnek pokrenuo je korake prema izručenju Jaroslava Hunke, 98-godišnjeg Ukrajinca koji živi u Kanadi, objavio je Politico. Institut za nacionalno sjećanje zatražio da hitno ispita traže li Hunku zbog zločina protiv Poljaka židovskog podrijetla.

Rusija zahtijeva izručenje ukrajinskog ratnog veterana iz Kanade zbog nacističkih ratnih zločina

Ruski državni i vojni arhivi “primili su dokumentirane dokaze o lokacijama raspoređivanja i neprijateljskom ponašanju SS divizije Galicija, u kojoj je Hunka služio”, priopćio je istražni odbor Ruske Federacije, dodajući da je protiv njega podignuta optužnica u odsutnosti, prenosi Reuters.

Trenutno se rješava pitanje raspisivanja međunarodne potjernice za Hunkom i traženja njegovog uhićenja, navodi se u priopćenju.

Taj događaj u kanadskom parlamentu je upravo razlog zašto je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, specijalna vojna operacija, kako bi demilitarizirao i denacificirao Ukrajinu, zaključuje Putin.

Oglasio se Putin vidno uznemiren, degutantno je što su svi pljeskali nacistu.

“Ako predsjednik kanadskog parlamenta kaže da se ovaj kanadsko-ukrajinski nacist borio protiv Rusa, ne može ne biti svjestan činjenice da se borio na strani Hitlera, a ne na strani svoje domovine, Kanade. Ako ne zna da su se Hitler i njegovi zločinci u ratu borili protiv Rusije, on je idiot. A ako k tomu zna da se taj čovjek borio na strani Hitlera i nazove ga kanadskim herojem, on je podlac.” Rusija je napad na Ukrajinu opravdala željom da “denacificira” svojega susjeda. “Degutantno je to što su svi pljeskali ovome nacistu, a posebno predsjednik Ukrajine u čijim venama teče židovska krv”. “I sam predsjednik Ukrajine ustao je i zapljeskao nacistu koji je ubijao židove. Nije li to znak nacifikacije Ukrajine?”

To što je bio pozvan ukrajinski veteran je bila Rotova posebna potvrda potpore Ukrajini i iznanađenje za ukrajinsko izaslanstvo. Ovdje treba napomenuti da 14. grenadirska divizija Waffen SS-a nikada nije bila optužena ni za kakve ratne zločine, jer nije korištena protiv civila. Bila je to prednja postrojba koja se borila izravno protiv Sovjeta na Istočnom frontu, nikada protiv američkih, britanskih i francuskih snaga. Nakon rata tu su diviziju provjeravale američke i britanske protuobavještajne službe te su ih smatrali “čistima”. Tada nisu bili osuđeni 1946-48 godine., štoviše, britanske i američke vlasti dopustile su im useljavanje u Britaniju, Ameriku i Kanadu. Također, Hunka nije bio nacistički vojni zločinac i nije se smatrao takvim zadnjih 75 godina.

Memorijalni park u Torontu, spomenik žrtvama Holodomora.

“ Sutra će Kanađani i ljudi diljem svijeta zastati kako bi se prisjetili milijuna muškaraca, žena i djece stradalih tijekom genocida nad Ukrajinom od gladi 1932.-1933., zločin počinjen od strane komunističkog režima Josipa Staljina.”  

–  Premijer Stephen Harper, izjava povodom 80. obljetnice Holodomora 2013.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Yaroslav Hunka borio se protiv onoga što je u osnovi nacionalistička borba. Borio se za svoj narod protiv boljševičke prijetnje koja je počinila Holodomor i mnoga druga zlodjela.

Nakon rata pronašao je put prema Kanadi kao što su to učinili mnogi naši preci u jednom trenutku, nastanio se u svom novom životu, plaćajući poreze, ne čineći zločine i po svemu sudeći dobro cijenjen u svojoj lokalnoj zajednici.

Po prvi put u zadnjih nekoliko godina mogu reći da je u kanadskom parlamentu dobio netko ovacije tko ih zaista zaslužuje. Nacionalistički ukrajinski veteran već sa 16 godina uzeo hrabro pušku i krenuo u borbu protiv povampirenih boljševika.

Nacionalistički Aktivni klub Kanada položio je cvijeće i odao počast spomeniku posvećenom Yaroslavu Hunki i njegovim kolegama ukrajinskim nacionalistima iz 14. grenadirske divizije (1. galicijska). U čast i zahvalu Yaroslavu, te svim ljudima iz njegove divizije koji su branili Europu i sam koncept civilizacije od azijsko-komunističke pošasti.

Piše: Patrik

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar