HB.hteam.org

Portal hrvata HB

U DVORANI JURE PETRIČEVIĆA​​​​​​​/Predstavljanje monografije “Klis – Neretvica. Župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ u Zagrebu

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

U četvrtak, 29. veljače 2024. u Dvorani Jure Petričevića (Strossmayerov trg 4) u Zagrebu, u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Matice Hrvatske u Zagreb, s početkom u 18:00 sati, bit će predstavljena knjiga autora Ivana Anđelića pod naslovom „Klis – Neretica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“.

O publikaciji će, osim autora, govoriti pomoćni biskup vrhbosanski u miru mons. dr. sc. Pero Sudar, koji je podrijetlom iz ovog kraja, potom prof. dr. fra Marko Karamatić te prof.dr. sc. Ivica Šarac.

Knjiga „Klis – Neretvica, župe Obri, Podhum/Žitače i Solakova Kula“ puno je više od klasične župne monografije, jer o tom kraju govori znatno više od uobičajenih župnih monografija, kaže njezin autor Ivan Anđelić, koji je i ravnatelj Hrvatskog leksikografskog instituta BiH.

Knjiga sa 720 stranica opremljena je s oko 400 fotografija te 20 povijesnih i zemljopisnih zemljovida. Sinteza je, naglašava njezin autor, svega onoga što ovaj prekrasan i bogat kraj ima te prikazuje udio Hrvata u njegovom duhovnom i ukupnom razvoju.

„Prije svega i najviše govori o duhovnom sklopu zajednice vjernika na jednom teritoriju, a potom o hrvatskoj etnologiji, povijesnim prikazima, kretanju i životu katoličkog puka. U knjizi se, pored navedenog, nalazi i pregled zemljopisnih karakteristika i prirodnih ljepota, prirodni resursi, gospodarstvo, školstvo, zdravstvo, trgovina, turizam, etno muzikologija kao i sve druge okolnosti u kojima su živjeli kršćani ovog kraja od prapovijesti do suvremenog doba. Tom prilikom kroz istraživački poduhvat pobrojana je imenom i prezimenom većina Hrvata koji su dali obol u životu ovog kraja“, kazao je o publikaciji njezin autor. Napominje da se ove tri župe nalaze na desnoj strani Neretve u konjičkoj općini i imaju površinu cca 300 km2 što je veće od čitave općine Čapljina, a svega nekoliko km2 manje od općine Stolac te da su prema službenom popisu stanovništva 1991. imale 4.039 Hrvata katolika, dok je ukupan broj stanovnika, sa druga dva naroda, bio 12.443 stanovnika. Kraj opisan u knjizi, dodaje autor monografije, po prirodnim resursima vode, šume, ruda, voćarstva i prirodnih ljepota ubraja se u najljepše i najbogatije dijelove BiH.

„Knjiga je upravo rađena da ponudi nadu i optimizam za dostojan i održiv život. Nada postoji i ona će se ostvariti prije ili kasnije jer od prapovijesti u doba neolitika, 2.500 godina prije Krista, prema ubiciranim arheološkim iskopinama i procjenama u ovom kraju je živjelo oko 4000 stanovnika. Zar je moguće zamisliti da 4.500 godina poslije živi manje ljudi nego tada. Od mnogih domaćih i svjetskih okolnosti zavisi kada će početi i kojim tempom će se razvijati revitalizacija kraja. Hrvati katolici će naći svoje mjesto jer su obnovljene sve crkve, sva groblja i grobljanske kapelice i ostali simboli katoličke kršćanske vjere. Sve su one smišljene i ponuđene kroz dobre fotografije u knjizi. Zato smo zahvalni našim duhovnim pastirima koji su se uz opasnosti vratili za vrijeme rata i do danas griju nadu u povratak i zajednički život svih onih koji tamo sada i u buduće će živjeti“, zaključuje autor ove po svemu sudeći sasvim posebne monografije čiji je cilj ne samo dokumentirati ljude i događaje već i probuditi nadu u povratak života u prelijepi ali nažalost opustjeli kraj u dolini Neretvice.

POVEZANO

Predstavljanje knjige „Klis – Neretvica Župe Obri Podhum/Žitače i Solakova Kula“

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author