HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ISTINA O PARTIZANIMA/Franjevcima učinili nešto nezamislivo, umrli uz ponižavanje

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

U crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru u srijedu, 14. veljače slavit će se sveta misa u spomen na pobijene fratre i vjernike grada Mostara i okolice, koji su žrtve  II. svjetskog rata, poraća i Domovinskog rata. Svetu misu će predslaviti fra Jozo Grbeš, provincijal hercegovačkih franjevaca.

Prošlo je 79 godina otkad su mostarski franjevci na čelu s provincijalom fra Leom Petrovićem mučki ubijeni u akciji “oslobođenja grada”. S druge strane već, 79 godina antifašisti slavodobitno obilježavaju taj dan.

Naime, na Čistu srijedu, 14. veljače 1945. godine partizani su upali u Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Mostaru i sve fratre uhitili u samostanskom dnevnom boravku.

Foto: Braniteljski portal

Zavezali ih žicom i bacili u Neretvu

Izdvojili su provincijala fra Lea Petrovića, gvardijana fra Grgu Vasilja, stare i nemoćne fratre fra Bernardina Smoljana, fra Jozu Bencuna i fra Rafu Prusinu, župnika iz Tepčića fra Kažimira Bebeka i profesora hrvatskog jezika na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji na Širokom Brijegu fra Nenada Pehara.

Odveli su ih i odmah pred samostanom zavrnuli ruke na leđa i vezali ih žicom. Odveli su ih kamionom prema Neretvi. Mučili su ih, ponizili, okrutno ubili i bacili u rijeku Neretvu.

U spomen na pobijenu braću fratri iz mostarskog samostana svake godine odu i na Čekrk, mjesto ubojstva fratara, i tamo se pomole i zapale svijeće.

Čak 664 hrvatska svećenika, redovnika i redovnica stradalo je u zločinima Drugog svjetskog rata, nakon toga njemačko svećenstvo sa preko 300 ubojstava, a zatim slovensko svećenstvo sa preko 200 ubijenih svećenika i redovnica. Mnogi svećenici i redovnici su osuđeni i na višegodišnje robije i mučenja po jugoslavenskim zatvorima.

dnevno.hr

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author