HB.hteam.org

Portal hrvata HB

VEZE SDA I ISLAMSKE ZAJEDNICE

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

 

SDA sve agresivnije služi Islamskoj zajednici u gaženju sekularnih postulata

 

Prije nekoliko dana Ustavni sud BiH je odbacio žalbu i odlučio da se u Oružanim snagama BiH ne mogu nositi vjerske muslimanske marame uz službenu i propisanu odoru državne vojske.

Pojašnjeno je da ničim nije ugrožena sloboda vjere muslimanki u Oružanim   snagama. Interesantno je, međutim, da je Ustavni sud nekoliko mjeseci ranije prihvatio priziv Bakira Izetbegovića i njegovog pravnog tima i odlučio da pripadnici OS BiH mogu nositi kontroverzne brade.

Šef SDA godinama unosi nemir u državne institucije svojim upornim forsiranjem utjecaja Islama pod paravanom slobodnog upražnjavanja   vjere. Zapravo, vrlo često i sve agresivnije Izetbegović je svoju SDA stavio na raspolaganje Islamskoj zajednici u gaženju sekularnih postulate.

Na to su u više navrata upozoravali brojni intelektualci pa i bošnjačke  nacionalnosti. U javnom prostoru Bakir Izetbegović promovira građanski koncept uređenja države, dok u praksi gdje god to može provodi projekt islamizacije institucija i uvođenja šerijatskog prava.

Poskupljenje

Prije nekoliko dana stigle su informacije iz Travnika i Bužima, neskrivenim   jezgrima islamizma i uzorcima pupčane povezanosti SDA i Islamske  zajednice.

Naime, lokalne vjerske vođe su pozvale u pomoć glavešine SDA da im u članstvu stranke bez otpora vjernika, proguraju novi Pravilnik o članarinama u IZ BIH, odnosno u lokalnim džematima.

-Posebno je bitno da zajedničkim snagama iznesemo emanet koji nam je povjeren od vrhovnog vjerskog autoriteta muslimana reisul-uleme dr. Husein ef. Kavazovića, ističe se u pismu upućenom premijeru županije Središnja Bosna i stranačkom lideru Lendi.

Pojednostavljeno, Islamska zajednica želi uvećati članarine i zbog straha od pobune sirotinje moli SDA za usluge agitiranja i omekšavanja. Naravno, premijer Lendo je bespogovorno kleknuo pred ‘zamolbom’ lokalnih hodža i molba za razumijevanje Islamske zajednice je munjevito odaslana članstvu.

-Molimo vas da poštujete stav Islamske zajednice u BiH naveden u priloženom aktu, te da isti uručite našim članovima SDA koji su izabrani u Džematske odbore u Vašem džematu. Također Vas molimo da shodno navodima iz akta podržite i u Vašem džematu jedinstveni Pravilnik o članstvu i članarini u IZ, i da budete aktivan dio tima na provođenju tog Pravilnika u Vašem džematu, navodi Lendo u dopisu.

Sarajevski mediji u serijalima pišu kako su se i prije slučaja u Travniku još u nekim gradovima pojavili problem u vidu trzavica, sukoba i pobuna u džematima zbog povećanja članarine za Islamsku zajednicu. U Bužimu je policija intervenirala zbog masovnog protesta džematlija.

-Iako Bužim slovi kao grad „pod šapom“ SDA, jer njime vlada familijarni klan Veladžića, ova pobuna nikako nije presedan. Čak je glavni savjetnik i šef kabineta reisu-uleme Ismet Veladžić pripadnik tog klana. Klan se veže za Mirsada Veladžića, koji je oženjen sestrom od pokojnog Hasana Čengića, koji je slovio kao jedan od najutjecajnijih Bošnjaka kako u SDA, tako i u Islamskoj zajednici. Potom je Edhem Veladžić bio dugo godina prvi čovjek SDA za Bosansku Krajinu, otkriva jedan sarajevski portal.

Nedostaje donacija?

Podsjećamo, baš u Bužimu je prošle godine izbio skandal sa čestitkom kršćanima za Božić kada je Izetbegovićev načelnik poručio da je to neprihvatljivo i neprimjereno za njegovu općinu u kojoj su muslimani  apsolutna većina. Bakir Izetbegović je prešutio, a neki kažu i pozdravio, bruku svog klero-nacionaliste.

Ipak, za mnoge bošnjačke analitičare Travnik je iznenađenje ako ima problema s financiranjem Islamske zajednice, jer su od rata u njemu bile vrlo utjecajne vehabijske grupe i organizacije koje su osiguravale donacije iz islamskih zemalja.

Navode kako je sadašnji imam Indžić završio studije u Medini, kao i bivši muftija Nusret Abdibegović. Obojica slove kao skrivene „pehlivan vehabije“, kao i aktualni muftija Ahmed Adilović. Analitika pretpostavlja kako su  najvjerojatnije donacije iz islamskih zemalja presušile te da je rukovodstvo IZ BiH prinuđeno vršiti agitaciju za naplatu od sve siromašnijih džematlija preko stranačkih autoriteta iz SDA. Potencira se kako je i odlazak SDA sa vlasti samo unijelo dodatnu paniku u rukovodstva organa Islamske zajednice gdje je SDA instalirala svoje kadrove.

Potpuno je legitimno da je vrh Islamske zajednice odlučio povećati  vjerničke članarine, ali je prilično mučna otvorena kohabitacija sa SDA i  Lendom koji je i županijski premijer. Kuda bi nas sve to odvelo ako bi se, primjerice, vrh Katoličke crkve obratio HDZ-u BiH ili nekome visokom dužnosniku te stranke i zatražio usluge promocije, recimo nekog godišnjeg povećanja, jer Biskupije nemaju članarine.

To je sve gaženje sekularnih postulata za koje se tobože zalaže Bakir  Izetbegović. Agitiranje i interesi su obostrani, SDA će privoliti članstvo da  prihvati nove članarine, dok će Islamska zajednica zauzvrat “pomoći” stranci Bakira Izetbegovića u pokušaju povratka na vlast.

Takav pristup međusobnih usluga nema veze s građanskim, europskim modelom uređenja BiH.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author