HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Konakovićeva izjava o rješenju krize u sustavu javnog informiranja neprihvatljiva

hb.htem.org

Sponzorisano

 

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju profesionalno neprihvatljivom i politički štetnom izjavu Elemedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde (NiP), da je rješenje krize u sustavu javnog informiranja moguće tek kada dva javna servisa, FTV i BHRT, budu imali ‘uprave koje će raditi po diktatu’ stranaka okupljenih u vladajućoj koaliciji ‘Trojka’.

 

– Navedenom je izjavom Konaković nedvosmisleno stavio do znanja da njegov politički angažman u rješavanju problema naplate RTV pristojbe za BHRT i FTV nije njihovo spašavanje od financijske propasti i pomoć novinarima/kama i drugim uposlenicima/cama dobiti zarađene plaće, već ciljani pokušaj nametanja političke kontrole i stvaranja pretpostavki za rad tih medija u interesu stranaka ‘Trojke’, a ne svih građana BiH, ocijenjeno je u reagiranje Udruženja/udruge BH novinari, koja podsjeća i da Konaković godinama, u kapacitetu predsjednika NiP-a i/ili različitih javnih funkcija koje je obnašao, pokazuje elementarno nepoznavanje medijskih sloboda i standarda slobode izražavanja budući je na desetine puta targetirao novinare/ke i dovodio u pitanje njihovu sigurnost i dostojanstven rad koristeći se političkim manipulacijama, pa i institucionalnim pritiscima. Ovog puta je otišao korak dalje – brutalno je i politički nasrnuo na javne servise, demonstrirajući potpuno nepoznavanje EU vrijednosti sustava javnog informiranja unutar kojeg su politička neovisnost i rad u interesu javnosti u samom vrhu, dodaje se. Udruženje/udruga BH novinari posljednju izjavu Konakovića ocjenjuje apsolutno neprihvatljivom i štetnom za europski put BiH budući da su zaštita javnog informiranja i politička neovisnost javnih servisa, uz medijske slobode i sigurnost novinara, među 14 uvjeta koje BiH mora ispuniti kako bi dobila priliku otvoriti pregovore o EU integracijama. U tom kontekstu, Upravni odbor zahtijeva od Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH da rješavanje krize u naplati i zakonitoj raspodjeli RTV pristojbe u oba bh. entiteta vrate u institucije sustava te ukazuje da je dvije državne institucije moraju zaustaviti svaki pokušaj ‘političke trgovine’, prihvaćanje ‘kompromisa’ ili donošenje rješenja koja će reducirati slobodu izražavanja i pravo građana na pristup javnim i pluralnim izvorima informacija kao temeljnim demokratskim vrijednostima. Ujedno se apelira na Delegaciju EU-a u BiH i sve druge međunarodne aktere u BiH da ne dozvole i ne podrže nikakve političke dogovore i  kalkulacije koje će omogućiti bh. političarima i strankama na vlasti žrtvovati javno informiranje i medijske slobode općenito zarad očite žurbe u ispunjavanju posljednjih uvjeta za dobivanje odobrenja i početak pregovora o EU integracijama.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Ostavite facebook komentar

About The Author