HB.hteam.org

Portal hrvata HB

SVETAC DANA”Sveti Kazimir”

 

ponedjeljak, 04. ožujka 2024.

Sv. Kazimir, sin kralja, odbio je sklopiti brak s carevom kćeri zbog velike posvećenosti vjeri. Danas je on zaštitnik Poljske i Litve.

 

Kazimir je rođen 5. listopada 1458. na kraljevskom dvoru u Krakowu. Bio je treće dijete poljskog kralja i velikog litavskog kneza Kazimira IV. Jagelovića.

U djetinjstvu su ga odgajali majka iz kuće Habsburgovaca Elizabeta i kanonik i povjesničar iz Poljske Ivan Dlugosz.

Kao 13-godišnjak 1471. bio je izabran za ugarsko prijestolje, ali na njega nikad nije stupio jer ga je u međuvremenu zaposjeo Matija Korvin. Ipak, jedno vrijeme je kraljevao u Poljskoj i to u vrijeme kada mu je otac bio u Litvi.

Kao mladić od 23 godine odbio je sklopiti brak s kćerkom cara Friedricha III. jer je bio posvećen vjeri te držao do ideala morala i čistoće.

Gajio je posebnu pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji i ljubav prema Kristu u euharistiji. Bio je mladić vedre naravi, protivnik ratova i oružja, živio je kao strogi pokajnik, spavao na golom tlu, postio, noći provodio u molitvama i usred raskalašenog dvorskog života pružao primjer svetosti i kreposti. Obolio je od tuberkuloze, a svoju smrtonosnu bolest podnosio je radosno i spokojno. Preminuo je 4. ožujka 1484., u litvanskom gradu Grodnu (danas Bjelorusija).

Svetim ga je proglasio 1522. papa Hadrijan VI., a papa Pio XII. 1948. zaštitnikom mladeži. Zemni ostatci Sv. Kazimira nalaze se u litvanskoj prijestolnici Vilnius. Kao svetac, zaštitnik je od zaraznih bolesti.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author