HB.hteam.org

Portal hrvata HB

ROTACIJA DIPLOMATA EU/Sattler odlazi u Crnu Goru, u BiH stiže Talijan Soreca

hb.hteam.org

 

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler imenovan je za novog veleposlanika EU u Crnoj Gori, prenosi Radio Slobodna Europa.

 

Glavni tajnik Službe EU za vanjske poslove Stefano Sanino je, kako navodi RSE, poslao zemljama članicama popis veleposlanika i specijalnih izaslanika koje je imenovao šef diplomacije EU Josep Borrell.

Na listi u koju je RSE imao uvid može se vidjeti da je značajna promjena napravljena u diplomatskom kadru vezanom za zemlje zapadnog Balkana.

Očekuje se da će Služba EU za vanjske poslove uskoro objaviti ovu listu.

U okviru rotacije na diplomatskim mjestima EU, dosadašnjeg posrednika u dijalogu između Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka Borrell je imenovao za veleposlanika Europske unije u Švicarskoj.

Na ovoj listi nema imena Lajčakovog nasljednika u ulozi specijalnog izaslanika EU za dijalog Kosova i Srbije. Za to se očekuje da će Služba za vanjske poslove EU, u suradnji sa zemljama članicama, donijeti odluku kasnije, po mogućnosti tijekom ljeta.

Mandat će prestati i šefu Ureda EU na Kosovu, koji je ujedno i specijalni predstavnik EU za Kosovo, Tomasu Sonongu.

Umjesto njega, ured EU u Prištini vodit će sadašnji veleposlanik Estonije pri EU Aivo Orav.

Budući šef ureda EU na Kosovu ima iskustvo u regiji Balkana, a prethodno je bio šef delegacije EU u Sjevernoj Makedoniji i šef delegacije EU u Crnoj Gori.

U okviru ove rotacije, talijanski diplomata Luigi Soreca imenovan je za šefa Delegacije EU u Sarajevu, što je, pored Kosova, i viši položaj od veleposlanika u drugim zemljama regije, jer ima status specijalnog predstavnika EU.

Tijekom diplomatske karijere Soreca je bio veleposlanik EU u Albaniji.

Aktualni veleposlanik EU u Sarajevu Johan Sattler ostaje u regiji, jer ga je Borrell imenovao za veleposlanika EU u Crnoj Gori.

Veleposlanik EU u Sjevernoj Makedoniji bit će grčki diplomata Rokas Mihalis koji je do sada bio veleposlanik EU u Meksiku.

Među dužnosnicima koji su imali funkcije vezane za zapadni Balkan je i ona koju je do sada imala Angelina Eichhorst, kao generalna direktorica za Europu u Službi EU za vanjske poslove.

Ranije je bila zamjenica generalnog direktora i njezin ured je bio angažiran u dijalogu između Kosova i Srbije, prije nego što je Lajčak imenovan za specijalnog izaslanika za dijalog.

Angelina Eichhorst sada je imenovana za veleposlanicu EU u Egiptu.

S liste onih koje je Borrell imenovao vidi se da su velika većina ili diplomate zemalja članica, ili službenici Službe za vanjske poslove EU.

Iako je vanjska politika i dalje u nacionalnoj nadležnosti država članica, EU ima zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i prilično veliku diplomatsku službu širom svijeta.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author