HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Pregovori i dalje traju, akteri ne odstupaju od svojih stavova

hb.hteam.org

 

Pregovori o formiranju parlamentarne većine i dalje traju. Domovinski pokret ponavlja da ni u kojem slučaju neće pristati na to da SDSS sudjeluje u vladi ili saborskoj većini. Premijer Andrej Plenković jučer je kazao da načelno ima potporu i više od 76 ruku.

 

Grbin: Svaka politička stranka odlučit će želi li podržati našu priču

Komentirajući izjavu predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, koji je rekao da Peđa Grbin pokušava prebacivanjem krivice na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost, predsjednik SDP-a je rekao kako svatko ima pravo na svoje mišljenje.

– Hrvatska se suočava s velikim problemom korupcija, krao se novac namijenjen obnovi od potresa. Osim toga, Hrvatska se suočava s ugrožavanjem slobode medija što je vidljivo kroz lex AP i svaka će politička stranka odlučiti želi li podržati našu priču da konstituiramo Sabor da promijenimo te dvije stvari. Ako bude postojala politička volja onda ćemo ponovno ići na izbore, rekao je Grbin.

Grmoja: Ne odustajemo od antikorupcijske saborske većine

Nikola Grmoja (MOST) ponovio je da od sastavljanja oporbene, tzv. antikorupcijske saborske većine ne odustaju te da čekaju očitovanje Domovinskog pokreta o Mostovu prijedlogu izmjena Ustava vezano uz nacionalne manjine.

– Ovo je jedna suluda, nerazumna situacija da zastupnici nacionalnih manjina, prije nego što se došlo do većine, zauzimaju stranu. To se treba mijenjati. Ovakav sustav nikome ne koristi, a ponajmanje nacionalnim manjinama, jer se stvaraju tenzije u društvu, a to je ono što nam ne treba, kazao je Nikola Grmoja.

Penava o pregovorima: Za koji dan ili idući tjedan – podrobnije informacije

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava potvrdio je da se ovih dana vode pregovori.

– Razgovara se na sve strane u kulturnim tonovima, bez ucjena s bilo koje strane. Očekujem da ćemo kroz koji dan ili idući tjedan imati bolje i podrobnije informacije, dodaje Penava.

Paus (IDS): Ne radi se o antikorupcijskoj koaliciji, već o spašavanju Grbina

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je u četvrtak prozivke čelnika SDP-a da će IDS, koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade, morati račune polagati svojim biračima rekavši da se tu ne radi o antikorupcijskoj koaliciji nego “o spašavanju predsjednika SDP-a Peđe Grbina”.

– Pokušao je to napraviti nakon što je prepustio predsjedniku Zoranu Milanoviću volan svoje stranke na parlamentarnim izborima, pokušao je to napraviti okupljanjem neke šire koalicije koja bi bila neprincipijelna, a sada pokušava prebacivanjem krivice na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost”, ocijenio je Paus dodavši da Grbin “ne može pobjeći” od odgovornosti za rezultat koalicije “Rijeke pravde” koji su ostvarili na parlamentarnim izborima.

Podsjetio je da je IDS bio na prosvjedu protiv imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i protiv lex AP-a, kao uostalom i sve ostale lijevo liberalne stranke.

– Mislim da se u ovom slučaju ne radi o antikorupcijskoj koaliciji već se tu radi o spašavanju Peđe Grbina odnosno njegove kože, ustvrdio je predsjednik IDS-a.

Na pitanje treba li Grbin podnijeti ostavku, odgovorio je da će o tome odlučiti tijela SDP-a i da se u to ne želi miješati.

Plenković i Penava o pregovorima i parlamentarnoj većini

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković jučer je kazao da načelno ima potporu i više od 76 ruku.

– Danas kad bih zbrojio, ako bi se dogovorili s DP-om, a stajališta se približavaju, tu su još i svi manjinski zastupnici, dakle, teoretski, kad biste mene sad pitali koliko imamo ruku na raspolaganju, imamo 83. Na izbore nećemo ići, dogovorit ćemo se, nema potrebe. Dakle, ja sam netko tko je, ako se sjećate, 2016. došao s idejom o nužnosti političke stabilnosti u Hrvatskoj, izjavio je Plenković u četvrtak.

– Sve su opcije otvorene. Razgovaramo sa svim stranama s puno uvažavanja i bez ucjenjivanja. Jesmo za opciju da se dogovorimo, ali ako se ne dogovorimo, otvoreni smo za opciju dogovora s drugom stranom, a u konačnici i za opciju novih izbora, rekao je jučer Ivan Penava.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.orghb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

 

Ostavite facebook komentar

About The Author