HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Blinken: Ukrajina je u izazovnom razdoblju, ali američka pomoć će donijeti razliku

hb.hteam.org

 

Američki državni tajnik Antony Blinken danas je tijekom posjeta Kijevu rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da je velik dio paketa američke pomoći stigao u Ukrajinu te da će ono što još stiže „donijeti veliku razliku”.

Blinkenov posjet ratom pogođenoj zemlji prvi je otkad je američki Kongres napokon usvojio dugo očekivanu mjeru od 61 milijardi dolara pomoći Kijevu.

Ukrajinska vojska bori se protiv nove ruske ofenzive započete na sjeveroistoku zemlje dok se nosi s manjkom vojnika.

„Znamo da je ovo izazovno razdoblje. Ali znamo i da je u bliskoj budućnosti pomoć na putu, dio nje je već stigao, a bit će je još”, rekao je Blinken.  „I to će donijeti veliku razliku na borbenom polju protiv ruske agresije koja je u tijeku”, dodao je.

Izazovno razdoblje

Ukrajina je vratila velik dio teritorija koji je Rusija osvojila 2022., no njezina protuofenziva prošle godine nije uspjela, a Rusija proteklih mjeseci preuzima inicijativu na ratištu.

Vojnu pomoć Washingtona Kijevu mjesecima su zadržavali republikanci u Kongresu, napokon je deblokiravši u travnju.  Zelenski je Blinkenu rekao kako je najteža situacija u pogledu zaliha za protuzračnu obranu, u vrijeme dok Rusija gađa energetsku mrežu Ukrajine.

„Doista su nam potrebna dva sustava Patriot za Harkiv, za harkivsku regiju, jer je puno ljudi pod napadima. Civili, ratnici, svi su pod ruskim raketama”, kazao je.

Blinken je u Kijev nenajavljeno stigao rano u utorak, nekoliko dana nakon što je Rusija započela napad na harkivsku regiju, otvorivši time novu frontu u ratu.

Sullivan: Odgađanja su dovela Ukrajinu u provaliju

Rusija mjesecima sporo napreduje na svim linijama dok se Ukrajina nosi s manjkom vojnika i streljiva.  Američki dužnosnik koji je govorio pod uvjetom anonimnosti Reutersu je rekao kako artiljerija, ATACMS rakete i protuzračni interceptori koje je Biden odobrio 24. travnja već stižu do ukrajinskih snaga.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan danas je rekao da će Washington pokušati ubrzati „tempo isporuke” naoružanja kako bi pomogao Ukrajini nadoknaditi gubitke.

„Odgađanja su dovela Ukrajinu u provaliju, a mi ju sad pokušavamo izvući što je brže moguće”, rekao je Sullivan, dodajući kako će ovaj tjedan biti objavljen novi paket oružane pomoći.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author