HB.hteam.org

Portal hrvata HB

CDPI/”Armija BiH bila je vojno krilo Muslimanske braće i rasadnik globalnog terorizma”

hb.hteam.org

 

Bečki bankovni račun Agencije za pomoć trećem svijetu /TWRA/, pod vodstvom agenta “Muslimanske braće” El Fatiha Hasaniena, poslužio je kao kanal za približno 350 milijuna dolara namijenjenih za muslimane u proteklom ratu u BiH, a tzv. Armija BiH u osnovi je bila vojno krilo globalne organizacije “Muslimanskog bratstva” u BiH, piše u analizi Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske /CDPI/.

Napori Hasaniena, koji je smatran “ministrom financija” Alije Izetbegovića, uključivali su i interakcije sa suradnicima Osame bin Ladena u svrhu prikupljanja sredstava, piše u analizi CDPI pod naslovom “Geneza Muslimanskog bratstva i radikalnog islama u BiH”.

Ova strategija, koju su američki istražitelji financiranja Al Qaide nazvali “bosanskohercegovački model”, uključivala je maskiranje sredstava za oružje kao humanitarnu pomoć kako bi transakcije izgledale legitimno.

“Formalna suradnja TWRA s Izetbegovićevom vladom počela je u drugoj polovini 1992. godine s otvaranjem filijala u Sarajevu, Budimpešti, Moskvi i Istanbulu. Ovo širenje omogućilo je ozbiljnu mrežu podrške za vladu. Pored toga, u ožujku 1992. godine Hasanienu je dodijeljena diplomatska putovnica i imenovan je za kulturnog atašea u ambasadi Saudijske Arabije u Beču, što mu je omogućilo da bez policijske intervencije i nadzora transportira sredstva u Sloveniju i Hrvatsku. Ova uloga značajno je pojačala njegovu sposobnost da podrži muslimane bez logističkih ili pravnih prepreka”, navedeno je u analizi.

U tekstu piše da je u listopadu 1992. godine tadašnji ministar vanjskih poslova Haris Silajdžić posjetio Beč da bi osigurao garanciju od Erste banke za TWRA. Tako je otvoren bankovni račun kojim je Hasanien priznat kao ovlašteni predstavnik BiH vlade. Ovaj aranžman kasnije je potvrdio i Alija Izetbegović.

“Austrijski istražitelji otkrili su kako je od 1992. do 1995. godine preko ovog računa prešlo približno 350 milijuna dolara, upućeno od vlada islamskih zemalja i od radikalnih islamskih pokreta. Među donatorima bio je i Osama bin Laden koji je do sredine devedesetih godina živio u Sudanu. Prema obavještajnim podacima, dobio je, zajedno s ostalim globalnim islamskim teroristima, putovnicu i državljanstvo RBiH, koje mu je dodijeljeno u ambasadi BiH u Beču, o čemu su pisale austrijske dnevne novine Österreich. Ovo je 2001. godine opovrgavao tadašnji predsjednik Vijeća ministara Zlatko Lagumdžija”, navedeno je u analizi.

Istražitelji su uspostavili i vezu između TWRA i slijepog šeika Omara Abdel Rahmana, koji je 1993. godine u SAD osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog planiranja bombaškog napada na Svjetski trgovinski centar.

U tekstu se podsjeća da je Alija Izetbegović i svog sina Bakira, kasnijeg člana Predsjedništva BiH, a danas i dalje predsjednika SDA, vodio na sastanke sa Hasaneinom, a 2014. Bakir Izetbegović je u zgradi Predsjedništva BiH dočekao delegaciju “Muslimanske braće”, kada je i nastala fotografija s njihovim poznatim pozdravom s četiri prsta.

Još jedan istaknuti član SDA s vezama prema “Muslimanskoj braći” jeste i Bisera Turković, bivša ministrica vanjskih poslova u Vijeću ministara.

“Petnaest dana prije imenovanja za ministricu 2019. godine posjetila je džihadskog svećenika i duhovnog vođu Muslimanske braće Jusufa al Karadavija, koji je također podržao dolazak mudžahedina tijekom rata u BiH. U vrijeme rata Bisera Turković bila je ambasadorica BiH u Zagrebu i blisko je surađivala sa zvaničnicima TWRA oko sponzoriranja terorizma i pranja novca”, piše u tekstu.

KORIJENI “MUSLIMANSKOG BRATSTVA” U BIH

U analizi je ukazano na korijene pokreta “Muslimansko bratstvo” na univerzitetu Al Azhar 1928. godine u Kairu, gdje su studirali i muslimanski studenti s teritorije današnje BiH.

Počevši od 1930-ih, mladi studenti muslimani vraćaju se u svoju zemlju s islamskih studija u Egiptu, donoseći sa sobom ideologiju “Muslimanske braće”, da bi tijekom Drugog svjetskog rata bili nepokolebljiva podrška pokretu ustaša i NDH, a jedan od najistaknutijih članova “Handžar divizije” i njen glavni muftija bio jedan od tih kairskih studenata Husein Đozo.

“Nakon rata, Đozo je osuđen zbog suradnje s nacistima i komunističke vlasti Jugoslavije su ga zatvorile. Godine 1950. pomilovan je i pušten na slobodu. Kasnije je izabran za predsjednika Unije imama Bosne, a bio je čak i prevodilac Josipu Brozu Titu tijekom njegovih zvaničnih posjeta arapskim zemljama”, navedeno je u tekstu.

Analiza “Geneza Muslimanskog bratstva i radikalnog islama u BiH”, kao i video objavljeni su na stranici https://cdpirs.org/.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author