HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Konaković uputio otvoreno pismo Varhelyiju: “Od čega to Vučić, Dodik i Vi branite srpski narod? Svrstali ste se na mračnu stranu povijesti”

hb.hteam.org

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković uputio je danas otvoreno pismo europskom povjereniku za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju.

Sponzorisano

– Iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsjednika Srbije. Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN – navodi  Konaković u pismu.

Dodaje da je rezolucija suštinski usmjerena prema izgradnji pravde i trajnog mira, jer to je ono što treba našoj regiji.

– Napisana je za žrtve genocida. Zbog tragedije i užasa koje su preživjeli. Zbog njihovog prava na taj simbolični djelić zakašnjele pravde. Međunarodni sudovi su već osudili počinitelje i one koji su odgovorni za genocid dodijelivši im ukupno 1.500 godina zatvora. Ovo nije stvar politike, već globalnih civilizacijskih vrijednosti i prije svega ljudskosti. Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sjećanja, ne samo da je pogrešno već je necivilizirano.

Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića. Njegove izmišljene teorije zavjere su usmjere da destabiliziraju odnose u regiji i skrenu pažnju s teških pitanja s kojima se Srbija trenutno suočava. Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu povijesti. Od čega to Vučić, Dodik, i Vi branite srpski narod? Od rezolucije koja ih nijednom riječju ne spominje? U tekstu rezolucije ste uspjeli vidjeti i pročitati nešto čega nema. Pročitajte pažljivije tekst rezolucije – navodi Konaković u otvorenom pismu Varhelyiju.

Vaši stavovi, dodaje on, očigledno nisu stavovi europskih nacija niti stav Komisije, “zato vas pitam čije ste stavove iznijeli tijekom vašeg obraćanja na ovu temu dok ste boravili u Beogradu?”

– Samo par dana nakon vašeg obraćanja zamjenik ministra obrane BiH javno je odao počast presuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici. Mislite li da je to način na koji se može graditi zajednička budućnost i osigurati trajni mir u regiji?

Tezu da će usvajanje rezolucije destabilizirati regiju mogu kreirati samo oni koji negiraju genocid, slave ratne zločince i možda imaju slične namjere u budućnosti. Upravo zbog ovakvih stvari biste trebali podržati ovu rezoluciju, kao europski povjerenik, kao Europljanin, kao čovjek – navodi se u Konakovićevom otvorenom pismo Varhelyiju.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je također odlučilo da neće nastaviti implementaciju Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja Europskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, koji je podrazumijevao obuku diplomata iz BiH, a koji su 6. ožujka ove godine potpisali ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péter Szijjártó – priopćeno je iz MVP BiH.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author