HB.hteam.org

Portal hrvata HB

USTAVNA KOMISIJA/Procedura izbora suca Ustavnog suda BiH u skladu s Ustavom BiH

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

Ustavna komisija Zastupničkog doma Federalnog parlamenta danas je održala sjednicu na kojoj je zaključila da je “procedura izbora suca Ustavnog suda BiH kojeg bira Zastupnički dom izvršena u skladu s Ustavnom BiH, Poslovnikom Zastupničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudaca Ustavnog suda BiH, koje bira Zastupnički dom Parlamenta FBiH”.

Potvrdio je to nakon sjednice član Ustavne komisije Belmin Zukan iz Socijaldemokratske partije BiH. Navedeni zaključak usvojen je sa sedam glasova „za“, uz koje su dva člana opozicije glasali „protiv“.

Protiv usvajanja ovog zaključka bili su članovi Ustavne komisije iz Demokratske fronte i Stranke demokratske akcije, Mirza Čelik i Hakija Bošnjaković, koji se zalažu da se procedura izbora suca vrši tako da se utvrdi prijedlog koji će sadržavati bar pet imena s rang liste koju je sačinila Komisija za izbor i imenovanje i uputi Zastupničkom domu na usvajanje, a ne kako radna grupa predlaže da se uzme najpozicioniraniji s liste i samo on predloži za suca Ustavnog suda BiH. Opozicija smatra da jedan kandidat kao predlagač za izbor suca je nametanje, a ne izbor.

– Sačekat ćemo sjednicu Zastupničkog doma u ponedjeljak da vidimo što će se desiti. Nadam se da će prevladati zdrav razum i da prvorangirani Marin Vukoja neće biti izabran za suca u Ustavni sud BiH. Podsjetit ću da je on bio kandidat HDZ-a BiH na listi za izaslanika u Dom naroda PSBiH  –  istakao je Čelik.

Pojasnio je da je navedeno mišljenje Komisije usvojeno u okviru razmatranja prve tačke koja je bila inicijativa poslanika Naše stranke Dragana Miokovića da se preispita procedura izbora suca Ustavnog suda BiH.

– Dobili smo delegiranu točku od Miokovića u vezi same procedure izbora ovog suca. Obzirom da smo imali jednu raspravu u Parlamentu  da procedura nije tekla onako kako je to Poslovnikom predviđeno radna grupa koja je imenovana 26. siječnja 2023. godine od Komisije za izbor i imenovanje je otišla u Parlament i Parlament je donio odluku o formiranju te radne grupe što nije u skladu s Poslovnikom ni s Ustavom. Naime, Komisija za izbor i imenovanje je trebala da imenuje radnu grupu koja će provoditi intervjue sa kandidatima koje su predali aplikaciju za izbor suca Ustavnog suda BiH tako da je procedura očito prekršena. Međutim parlamentarna većina to ne prihvata kao argument. Oni su svjesni toga da će HDZ izaći iz priče oko koalicije ako se 28. svibnja na sjednici Zastupničkog doma ne imenuje sudac, te će blokirati imenovanje i kolege Miokovića za predsjedatelja Zastupničkog doma – kazao je Čelik.

Dodaje da će kolege iz opozicije pokrenuti ocjenu ustavnosti ako Marin Vukoja prvorangirani na listi bude izabran za sudac Ustavnog suda BiH.

Hakija Bošnjaković naglasio je da je ustavna komisija danas raspravljala o pitanju „Je li radnu grupu za izbor sudac Ustavnog suda BiH trebao imenovati Parlament ili Komisija za izbor i imenovanje?”.

– Smatramo da je narušen Poslovnik i prekršen Ustav  jer je radnu grupu na kraju imenovao ovaj Parlament. Za to ćemo tražiti ocjenu ustavnosti. Pretpostavljamo da će na sjednici Zastupničkog doma 28. svibnja sve ići u tom smjeru da je Marin Vukoja jedini kandidat za izbor suca Ustavnog suda BiH. Cijelo vrijeme tražimo da dođe lista uspješnih kandidata i da Parlament odluči koji će kandidat biti sudac Ustavnog suda – izjavio je Bošnjaković nakon današnje sjednice Ustavne komisije.

Podsjećamo, Predstavnički dom je imenovao radnu grupu za provođenje postupka izbora suca Ustavnog suda BiH. Ta radna grupa je utvrdila uvjete konkursa, raspisala konkurs, obavile intervjue s kandidatima, sačinila rang-listu i odabrane kandidate proslijedila Komisiji za izbor i imenovanja, koja će sjednicu održati u ponedjeljak 20. svibnja u zgradi Parlamenta.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author