HB.hteam.org

Portal hrvata HB

LIPANJSKE ZORE Bošnjaci Mostara krivotvore povijest i prisvajaju oslobađanje Mostara od srpskog agresora

hb.hteam.org

Sponzorisano

 

Bošnjačke boračke orgnizacije obilježavaju oslobađanje Mostara od srpskog agresora koje su izveli HVO, HV i HOS uz sudjelovanje i Mostarskog bataljona kojije tad bio pod zapovjedništvom HVO-a. Nigdje u svome priopćenju ne spominju HVO nego tvrde kako je Mostar oslobodila Armija BiH koja tad u Mostaru nije ni postojala.

Polaganjem cvijeća na mostu Hasana Brkića u utorak, 11. lipnja, s početkom u 11 sati počinje manifestacija “Putevima pobjede Armije RBiH 1992.-1996.” u povodu obilježavanja 32. godišnjice oslobađanja grada Mostara i doline Neretve.

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) “Stari grad” Mostar Esad Kusić kazao je kako je riječ o vrlo važnom događaju.

– To je bilo forsiranje rijeke Neretve i oslobađanje grada Mostara, a ne obale Mostara, od srpsko-crnogorskog agresora ili vojske Republike Srpske, kako se već u tom trenutku zvala. Odlučili smo ovu manifestaciju podići na veći nivo jer se o njoj malo zna. To je jedna od najsjajnijih akcija ARBiH, odnosno Samostalnog bataljona obrane Mostara jer se kompletna akcija u urbanoj zoni grada izvodila pod zapovjedništvom i kontrolom pripadnika Armije, odnosno zapovjednika u to vrijeme Arifa Pašalića i njegovih suradnika – kazao je Kusić.

Dodao je da se u roku od 40 dana uspjelo izvršiti forsiranje rijeke Neretve poslije izgubljene borbe na lijevoj obali.

– Tada smo uspjeli zauzeti svoje položaje koje smo imali 1992. godine početkom agresije, a zatim proširili napad i produbili teritorij do sastavljanja s jedinicama u Podveležju gdje je postojala jedinica teritorijalne obrane koja se u to vrijeme zvala Odred Podveležje. S njima smo se spojili 16. lipnja i u to vrijeme, vjerojatno na teritoriju cijele BiH, izveli najveću pobjedu Armije, oslobodili područje od 200 kvadratnih kilometara, postavili linije, zarobili veliki dio neprijateljskog naoružanja, imali smo gubitaka, ali smo uspješno završili taj zadatak – kazao je Kusić.

Istina je pak kako su HVO i HOS u operaciji Lipanjske zore oslobodili Mostar i lijevu obalu Neretve. Operacija Lipanjske zore je zajednička operacija HVO-a, HV-a i HOS-a iz lipnja 1992. godine. Akcija je trajala od 7. lipnja do 26. lipnja 1992. godine. To je prva pobjeda hrvatskih nad srpskim snagama u ratu u Bosni i Hercegovini. Operacijom Lipanjske zore zauzeta je dolina rijeke Neretve, a na nekim mjestima (poput Ošanjića kod Stoca) združene hrvatske snage su izbile na današnju crtu razgraničenja između Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

U četvrtak, 13. lipnja, u 10 sati polaganje cvijeća upriličit će se na mjestima prelaska Neretve: Kamenica, Stari most i most Musala.

Petak, 14. lipnja, od 9 sati rezerviran je za obilazak spomen ploča Salčin Enver-Enko (Tekija), Husković Azer (Šarića džamija), Semir Maslo i Ozrenko Vrtikapa (Radosna ulica), Elvedin Tiro, Fadil Džiho, Šerif Husović, Amer Spahić, Derviš Begić (“Šolina pećina”), Miralem Ćupina-Mita (Pasjak), Ahmet Hadžić i Salko Repak-Braco (Razvitak).

Tog istog dana u 10 sati položit će se cvijeće i odati počast na Liska haremu, u Blagaju, Drežnici, Potocima i Vrapčićima, dok će se u 11 sati na Šehitlucima održati sat povijesti, te također polaganje cvijeća.

______________________
* Mišljenja iznesena u sadržaju,tekstu,kolumni i komentarima osobna su mišljenja njihovih medija,autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala HB.hteam.org

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti HB.hteam.org i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.

hb.hteam.org

⬇️Što vi mislite o ovoj temi?⬇️

⬇️Sviđa ti se ovaj članak,pročitaj? Podijeli ga.⬇️

Imate priču? Javite nam se na HB.hteam.org@gmail.com

Ostavite facebook komentar

About The Author