HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Hrvati ushićeni zbog Bidenova GMO katoličanstva

Sponzorisano

Nakon neviđene makljaže uoči i tijekom izbora u SAD-u, u hrvatskom medijskom prostoru, osobito na društvenim mrežama, kao da se izravno radi o sudbini i budućnosti naše zemlje, u istom se duhu nastavilo i nakon objave neslužbenih rezultata i pobjede Joea Bidena.

U ovome slučaju riječ je o manipulaciji (polu)informacijama o Bidenu kao katoliku, koje bi, valjda, trebale njegov lik prispodobiti našem većinski katoličkom stanovništvu kako bi cijela nacija zajedno uskliknula: “Naš je pobijedio!”

Za tu prigodu iz arhive su izvučene dvije informacije, međusobno povezane, piše Večernji list. Prva je da je Biden u svojim mlađim političkim danima kao kongresmen zastupao prohrvatske stavove, odnosno da je bio protiv srpske agresije. A druga je da je na te Bidenove stavove utjecao jedan hrvatski franjevac, fra Ilija Živković. I jedna i druga informacija su točne, no njihova kasnija obrada u medijima daje posve krivu sliku o Bidenu kao pravom tj. “našem” katoliku.

To je naglasio i sam fra Ilija Živković, kada je 2008. dao izjavu o svojem prijateljevanju s ondašnjim američkim potpredsjednikom, tumačeći njegove prohrvatske stavove. Fra Živković upravo je autoru ovih redaka u izjavi na koju se listom danas svi pozivaju, a objavljena je u jednim drugim dnevnim novinama, objasnio kako se upoznao s Bidenom, no progovorio je i o njemu kao katoliku.

“On je liberalni katolik koji zastupa ‘pro choice’ politiku kod pobačaja (za izbor), što neće biti dobro primljeno kod konzervativnih katolika i u Biskupskoj konferenciji. No on je poznat kao dobar katolik visokih moralnih vrijednosti i najveći dio američkih katolika to će znati prepoznati”, rekao je tada Živković.

Razlika između katolika za život i protiv njega je poput neba i zemlje. Odnosno, za katolike život uvijek počinje začećem. Kada bi se banaliziralo, to je kao razlika između organske i na selu proizvedene hrane i one uzgojene GMO metodom. Biden bi, prema toj logici, mogao biti nekakav “GMO katolik”.

To se potvrdilo prije godinu dana kada su agencije prenijele, a kod nas je najopsežnije o tome izvijestio portal Bitno.net, da je vlč. Robert Morey, svećenik iz savezne američke države Južne Karoline, na svetoj misi jedne lanjske listopadske nedjelje uskratio pričest predsjedničkom kandidatu Joeu Bidenu zbog njegove podrške legalnom pobačaju.

“Dužnost mi je kao svećeniku služiti dušama koje su mi povjerene na brigu, i moram to činiti čak i u najtežim situacijama”, napisao je Morey u svojoj objavi, pozivajući se na kanon 915. Zakonika kanonskog prava koji kaže da se “primanje svete pričesti ne dopušta izopćenima ni udarenima zabranom bogoslužja pošto im je izrečena ili proglašena kazna, a ni drugima koji tvrdokorno ustraju u očitom teškom grijehu”.

Odnosno, kako je tada prenio Bitno.net, pozvao se na primjenu toga kanona, da je tadašnji pročelnik Kongregacije za nauk vjere Joseph Ratzinger napisao 2004. godine poseban memorandum o primanju svete pričesti, u kojemu stoji kako djelitelj svete pričesti mora odbiti dodijeliti svetu pričest u slučajevima “proglašene ekskomunikacije, proglašene zabrane, ili tvrdoglave ustrajnosti u očitom teškom grijehu”.

Memorandum navodi kako bi primjer “konstantnog zalaganja i glasovanja za permisivne zakone o pobačaju i eutanaziji” činilo formalnu suradnju u teškom grijehu koji je očit. U takvim slučajevima političarev bi se pastir “trebao sastati s njim, podučiti ga o crkvenom nauku te ga obavijestiti da ne smije pristupati svetoj pričesti sve dok ne okonča objektivno stanje grijeha, te ga upozoriti da će mu u suprotnome biti uskraćena euharistija”. Ako pojedinac unatoč tome bude ustrajao u teškom grijehu, “služitelj svete pričesti mora mu je odbiti dodijeliti”, napisao je Ratzinger.

Bitno.net podsjeća da je Biden nakon objave svoje kandidature za predsjednika SAD-a izjavio kako zbog “promijenjenih okolnosti” podržava državno financiranje abortusa čemu se suprotstavljao 43 godine te je istoga ljeta, na događaju koji je organizirao Planned Parenthood, obećao da će poništiti sve promjene koje je predsjednik Donald Trump uveo vezano uz programe obiteljskog planiranja te da će, dobije li priliku, povećati izdvajanja za najvećeg izvršitelja pobačaja u SAD-u.

Svatko, bio katolik ili ne, može sam procijeniti o kakvom je katoliku riječ.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author