HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Irak i Saudijska Arabija otvorili granični prijelaz nakon tri desetljeća

Irak i Saudijska Arabija ponovno su danas, poslije tri desetljeća, otvorili granični prijelaz Arar za trgovinu između ove dvije zemlje, priopćilesu iračke vlasti.

Granični prijelaz Arar zatvoren je devedesetih godina prošlog stoljeća nakon iračke invazije na Kuvajt, poslije čega je Rijad prekinuo sve odnose sa Irakom. Prijelaz je bio zatvoren, što je ukazivalo na zategnutost odnosa Rijada i Bagdada usprkos promjenama administracija.

Međutim, diplomatski odnosi su obnovljeni 2015. godine nakon nekoliko susreta na višem nivou, što je prvo dovelo do otvaranja saudijskog veleposlanstva u Bagdadu. Tijekom 2017. godine formiran je Savjet za koordinaciju radi poboljšanja odnosa.

Analitičari navode da ponovno otvaranje graničnog prijelaza Arar predstavlja ključni korak ka učvršćenju odnosa i produbljenju ekonomske suradnje Iraka i Saudijske Arabije. Prijelaz je prethodno otvaran samo jednom godišnje radi prelaska hodočasnika na putu u Meku.

Irački službenici izrazili su nadu da će ponovno otvaranje prelaza Arar, koji se nalazi južno od iračkog grada An Nuhaiba u provinciji Anbar, na zapadu Iraka, ojačati trgovinsku aktivnost i pružiti pticaj privredi.

Poboljšanje odnosa sa Saudijskom Arabijom jedan je od ključnih elemenata iračkog premijera Mustafe Al Kadimija, koji je na vlast došao u svibnju.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author