HB.hteam.org

Portal hrvata HB

AFERA RESPIRATORI TUŽITELJSTVO KONAČNO OBJAVILO OPTUŽNICU: Osumnjičena i Jelka Miličević, evo za što se terete

Sponzorisano

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i pravnog subjekta „F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica te Jelke Milićević, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Optuženima Fadilu Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžić, kao i pravnoj osobi “F.H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica, stavlja se na teret da su počinili kaznena djela Udruživanje radi činjena kaznenih djela iz članka 249. KZBiH, a u vezi sa kaznenim djelima:

-Zlouporaba položaja ili ovlasti, iz članka 383. KZ FBiH

-Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, iz članka 219. KZBiH,

-Pranje novca, iz članka 209. KZBiH,

-Krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, iz članka 261.KZ FBiH,

-Krivotvorenje službene isprave, iz članka 389. KZ FBiH,

-Povreda obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo krivotvorenje ili uništavanje, iz članka. 262. KZ RS,

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila kazneno djelo – Nesavjesan rad u službi iz članka 387. KZ FBiH.

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila imovinska šteta i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika udružene skupine.

Optužena Jelka Milićević, tereti se da je počinila kazneno djelo nesavjestan rad u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim slučajevima od strane Agencije za lijekove i medicinska sredstva donošene nezakonite odluke.

Tužiteljstvo BiH istovremeno obavještava javnost da se nastavlja istraga protiv više drugih osoba u odnosu na kazneno djelo – Pomoć pčinitelju poslije počinjenog kaznenog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author