HB.hteam.org

Portal hrvata HB

NOVA STRANKINJA/Helen Keller je nova sutkinja u Ustavnom sudu BiH

Sponzorisano

Nova sutkinja Ustavnog suda BiH je Helen Keller iz Švicarske. Ona će zamijeniti Margaritu Cacu-Nikolovsku, potpredsjednicu Ustavnog suda BiH, kojoj je mandat prestao zbog toga što je na taj dan navršila 70 godina života.

Iz Ustavnog suda BiH su naveli da u skladu s članom 99. Pravila Ustavnog suda BiH novoimenovana međunarodna sutkinja Helen Keller stupa na dužnost sutkinje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 4. prosinca 2020. godine.

Sutkinja Helen Keller će zamijeniti dosadašnju međunarodnu sutkinju Margaritu Cacu-Nikolovsku, potpredsjednicu Ustavnog suda BiH, kojoj je mandat suca prestao prema Ustavu BiH 28. stidenog 2020. godine zbog toga što je na taj dan navršila 70 godina života, do kada traje mandat sudaca Ustavnog suda BiH.

Prema članu 82. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 2. prosinca sutkinja Keller je potpisala svečanu izjavu pred predsjednikom Ustavnog suda BiH Zlatkom M. Kneževićem te tako preuzela dužnost sutkinje Ustavnog suda BiH.

Nova sutkinja Helen Keller rođena je 1. lipnja 1964. godine u Zürichu (Švicarska).

Obranila je doktorat Prava okoliša/životne sredine na Univerzitetu u Zürichu 1993. godine, a na College of Europe u Bruggeu (Belgija) je magistrirala Europsko pravo 1994. godine.

Godine 1995. bila je znanstvena suradnica-istraživačica na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard (Sjedinjene Američke Države), a 1996. godine na Institutu Firenca Europskog univerziteta u Italiji.

Od 1996. godine je članica Američkog društva za međunarodno pravo. Od 1996. do 2011. godine radila je kao pravna savjetnica u advokatskoj kancelariji u Švicarskoj.

Godine 2000. bila je gostujuća istraživačica na Institutu Max-Planck za međunarodno pravo u Heidelbergu, Njemačka.

Radila je kao profesorica Međunarodnog prava, Ustavnog prava i Europskog prava na Univerzitetu u Lucernu od 2001. do 2004. godine, te na Univerzitetu u Cirihu od 2004. do 2011. godine.

Bila je članica Odbora Međunarodne pravne komisije, švicarski odjel, od 2008. do 2011. godine, te članica Komiteta za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) u istom periodu. Godine 2010. bila je gostujuća profesorica u Centru za napredne studije u Oslu, Norveška.

Sutkinja Europskog suda za ljudska prava je od 4. listopada 2011. godine.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author