HB.hteam.org

Portal hrvata HB

DODIK: Od Oružanih snaga BiH nema ništa, fali 40 posto Hrvata, a te kvote bi muslimani da popune, napisali smo zakon o Vojsci RS

Sponzorisano

 

SRPSKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BIH U BEOGRADU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da politička borba za Republiku Srpski nikada nije prestala, da ona neće ratovati čak i ako bude napadnuta, već će se politički obraniti, prenosi RTRS.

 

Dodik je istakao da je ključna borba bila da se ne promijeni Ustav BiH, a bilo je pokušaja.

– Ako smo uspjeli nešto uraditi, uspjeli smo očuvati Ustav – istaknuo je Dodik i dodao da se tu vidi što je nadležnost, tko može predložiti zakon, a nigdje ne piše da je to visoki predstavnik.

Podsjetio je da se od 2006. godine krenulo da se zaustavi prenos nadležnosti, i već je učinjeno 2008. godine kada je visoki predstavnik pokušao nametnuti poslovnik o radu Parlamentarne skupštine BiH i promijeniti način glasovanja, ali su srpski predstavnici najavili da izlaze pa je to povučeno.

Dodik je naveo da je 56 dužnosnika smijenjeno da bi se došlo do navodne suglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH, ali Republika Srpska smatra da to nije bilo regularno i nije fer.

– Za nas je sasvim dovoljno da je to bilo u uvjetima nametanja, kažnjavanja, to je bilo nelegitimno, nelegalno – istaknuo je Dodik u Beogradu na tribini “Republika Srpska – vraćanje otetih ustavnih nadležnosti”.

On je naveo da će Narodna skupštinu u petak razmatrati informacije o oduzetim nadelžnosti Srpskoj, koje će biti povučene, što je, kaže, diglo galamu u svijetu, posebno kada je riječ o povlačenju suglasnosti o Oružanim snagama.

– Od Oružanih snaga BiH nemamo ništa, tamo Srbi ne idu, fali 40 posto Hrvata, a muslimani hoće da popune te kvote. Proračunska stavka u proračunu BiH je najveća za Oružane snage, iznosi 370 milijuna, koja realno rečeno, nije nikakva vojska, ali je veliki potrošač, rekao je Dodik.

Dodatna stvar je da se ide u povlačenje suglasnosti ta da se moraju smanjiti troškovi, rekao je Dodik i dodao i da 25 posto Srba ne želi ići u Oružane snage BiH, te da bi za deset godina u toj vojci bilo 80 posto Bošnjaka.

On je naveo da će donijeti odluku da u narednih šest mjeseci parlament pripremi normativno uređenje, a prvi prijedlog je da se prepolovi sastav, ako ne bude spremnosti napisan je novi zakon o VRS i zakon o demilitarizaciji.

– Sigurno se ne možemo vratiti na staro – rekao je Dodik i dodao da se povlači i suglasnost o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH i neizravnim porezima.

Četvrta točka posebne sjednice Narodne skupštine je 140 zakona koji su doneseni, koji će se poništiti na području Republike Srpske.

Dodik je podsjetio da je pomoćnik državnog tajnika SAD Gabriel Escobar zvao telefonom ljude u Republici Srpskoj, za koje je mislio da su važni, da odustanu od svega, ali oni nisu dali suglasnost.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović je, u ime organizatora, istaknuo da je incijativa Republike Srpske za vraćanje otetih ustavnih nadležnosti i povratak izvornom Daytonskom sporazumu jedini put ka uspostavljanju vladavine prava i unutarnjeg dijaloga kao osnova za opstanak BiH i budućnost Republike Srpske u takvoj BiH.

 

 

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar