HB.hteam.org

Portal hrvata HB

Ovo bi bila najbolja situacija za Mostar i sastav Gradskog Vijeća

Sponzorisano

Najbolja situacija koja može zadesiti Grad Mostar nakon održanih izbora bi bila ona u kojoj bi vlast činile i hrvatske i srpske i bošnjačke stranke.

To je vrlo lako izvedivo, a evo i kako. HDZ je, naime, osvojio najmanje 13 mandata, šest mandata ima BH blok, a Ostajte ovdje jedan mandat.

Dostatnih je to 20 od ukupnih 35 ruku da bi Grad funkcionirao. Svi konstitutivni narodi tako bi ušli u sastav gradske vlasti i očuvali multietnički karakter grada.

Ako bi se pak htjelo imati još širu koaliciju, onda bi ista mogla imati i tri HRS-ova vijećnika i tri SBB-ova što bi bile dostatne dvije trećine, odnosno 26 od njih 35.

U oporbu bi se tako poslalo SDA i DF – dvije istinski radikalne bošnjačke stranke.

Hrvatski prijedlog bi trebao biti u ovoj širokoj koaliciji dosta kompromisan – gradonačelnica bi bila Irama Baralija, a predsjednik vijeća Mario Kordić.

Tako bi se HDZ BiH “otvorio” prema strancima pokazavši da je “otvoren” za suradnju i kompromise te da nije riječ o zadrtoj nacionalističkoj stranci kakva je SDA.

SDA bi otišla u tešku oporbu, a bili bi joj smanjeni i koalicijski kapaciteti za naredne opće izbore.

Ovakav potez Čovića i HDZ-a totalno bio oslabio SDA i potpuno uništio DF, a pružio priliku da na općim izborima 2022. umjesto SDA dobijemo neku novu priču i nove partnere s kojima bi se, lakše nego sa SDA, postigao dogovor oko bilo čega.

Također, ono što se često može čuti u bilo kakvim postizbornim analizama jeste termin “prevare birača”. Ovdje do toga ne bi došlo, barem ne od strane HDZ-a, jer je ovo manja prevara od koalicije s – Komšićem!

SBB, SDP BiH i Naša stranka – sami za sebe kažu da nisu monoetničke stranke.

Ako bi, recimo, SDP, SBB i Naša stranka odbili ovaj prijedlog, pokazali bi da su oni zapravo bošnjačke stranke, a ako bi SDA nakon eventualne uspostave ovakve široke koalicije odbijala ispoštovati drugi dio ‘Mostarskog sporazuma’, strani akteri bi u BiH mogli vidjeti tko je u biti SDA – ćudljiva nacionalistička partija koja zbog poraza u Mostaru odbija potpisati dogovoreni sporazum – jedini dobitnik bio bi HDZ.

SBB je svakako stranka koja konstantno pada i da uđe u koaliciju s HDZ-om, bez SDA, njeni birači bi to shvatili, a središnjica bi kapitalizirala jer idu opći izbori i nije loše imati zastupnike u gradskom vijeću kakvo će biti ono Mostara.

SDP BiH bi, također, barem malo popravio imidž u javnosti, a njima bi koalicija najmanje teško pala – sjetimo se vlade Platforme.

Naša stranka ne bi trebala imati osobit problem u ovoj priči jer svakako kažu da nisu nacionalna stranka – evo prilike da se to i pokaže.

Pitanje je samo ima li najveća hrvatska stranka dovoljno snage za ovakav prijedlog za Mostar – prijedlog koji bi definitivno, u prvom redu, relaksirao dosta zategnute odnose “istoka” i “zapada”.

Također, možda bi se postigla i nova većina u vladi HNŽ-a, je li to nekom u interesu ili će Bakir i Čović još jednom postići dogovor – ostaje za vidjeti.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar