HB.hteam.org

Portal hrvata HB

NA POMOLU PREOKRET SDA-ova “Koalicija za Mostar” i “BH blok” gube po jedan mandat, HDZ BiH dobiva 2!?

Sponzorisano

Kako se povećava postotak obrađenih biračkih mjesta, tako raste razlika u broju osvojenih glasova između HDZ BiH i HRS s jedne i dvaju bošnjačkih blokova – SDA-ove Koalicije za Mostar i Bh bloka kojeg čine SDP BiH i Naša stranka – s druge strane, u izbornim područjima u zapadnom dijelu grada, piše Hrvatski Medijski Servis.

Tako u gradskom izbornom području Jug, prema današnjim podatcima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH HDZ BiH vodi s 2286 glasova ili 53,56 posto, dok SDA-ova “Koalicija za Mostar” osvaja 782 glasa. Iz ove izborne jedinice biraju se dva vijećnika. Unatoč ogromnoj razlici u glasovima jedan mandat dobiva HDZ BiH, jedan Koalicija za Mostar. Prema Sainte Lague metodi pretvaranja broja glasova u broj mandata da bi se osvojio drugi mandat “Koalicija za Mostar” treba imati minimalno 762 glasa, u odnosu na sadašnji broj glasova prvoplasirane stranke, a SDA-ova koalicija trenutno ima 20 glasova više. U ponedjeljak ujutro SDA je imala 60 glasova iznad praga, u ponedjeljak popodne 30, a u utorak 20. Ostaje vidjeti kako će se rasporediti glasovi sa 7, 14 posto neobrađenih biračkih mjesta, te 330 glasova koji pristignu poštom u ovo gradsko područje. Upućeni tvrde da će dvije trećine glasova koji pristignu poštom ići koaliciji SNSD- SDS.

U gradskom izbornom području Zapad HDZ BiH vodi s 4566, ili 57,50 posto podrške birača, na drugom je mjestu HRS s 1514 glasova ili 19,07 posto, a na trećem BH Blok s 928 glasova, odnosno 11,69 posto podrške birača. Iz ove izborne jedinice biraju se četiri vijećnika u Gradsko vijeće Mostara. BH blok prelazi prag za osvajanja jednog mandata za samo 15 glasova. U ovoj izbornom području Zapad obrađeno je 83,87 posto biračkih mjesta, što znači da je moguće da kada se obrade sva biračka mjesta i uključe glasovi koji pristignu poštom, BH blok izgubiti jedan mandat, koji bi, najvjerojatnije dobio HDZ BiH.

U konačnici broj mandata Koalicije za Mostar mogao bi se s 12 smanjiti na 11, a BH Bloka sa šest na pet. Ova dva probošnjačka bloka zajedno tada bi imala umjesto sadašnjih 18, 16 mandata u Gradskom vijeću, dok bi broj vijećnika HDZ BiH s 13 porastao na 15, a postoji mogućnost i da HRS dobije četvrti mandat.

Podsjetimo, za izbor gradonačelnika Mostara u trećem krugu potrebna je natpolovična većina od 18 vijećnika. No bez obzira na to, bit će nužno da dvije najjače stranke u hrvatskom i bošnjačkom korpusu budu dio vladajuće koalicije, jer se sve važne odluke, prema gradskom statutu Mostara, donose dvotrećinskom većinom, od proračuna, preko urbanističkih planova pa sve do izmjena i dopuna gradskog statuta Mostara.

Podsjetimo, HNS BiH podnio je kaznene prijave Tužiteljstvu HNŽ-a s dokazima o fiktivnim prijavama prebivališta birača iz istočnog u zapadni dio grada kako bi se utjecalo na izborne rezultate. Ako te prijave ne budu u skladu sa Zakonom o prebivalištu BiH, one će biti poništene, a izbori u tim izbornim jedinicama SIP će biti dužan ponoviti s novim biračkim popisima, koji neće sadržavati birače s fiktivnim prebivalištima.

 

hb.hteam.org

Ostavite facebook komentar

About The Author